Tanjug
Premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da razmišlja kako da ne dovede Srbiju u tešku poziciju, a da pokrene istragu o protivpravnom naoružavanju tzv. Kosova i upitao kako oni koji to čine i krše Rezoluciju 1244 i Povelju UN, misle da neće odgovarati.

– Razmišljam kako da pokrenem istragu o tome kako su svi oni koji naoružavaju tzv. kosovske bezbednosne snage i Albance, to činili suprotno Rezoluciji 1244 i Povelji UN, kako su to prekršili i kako se usuđuju da krše Povelju UN, a da misle da nikad za to neće da odgovaraju – poručio je Vučić.

Razmišlja kaže, kako da Srbija ne dođe u tešku poziciju, a da opet međunarodno pravo bude poštovano.

– Vas interesuje kako da kaznite Srbiju, zato što su neki Srbi hteli da brane ognjišta. Da, pošto su počinili određena krivična dela, odgovaraće pred licem pravde. To je posao nadležnih i da nađu tačno koja su to krivična dela i za to će biti gonjeni – rekao je Vučić i dodao da oni koji Srbe optužuju da su imali zolje, puške, ručne raketne bacače, ne gledaju šta se dešava sa druge strane i šta se od oružja dovodi na KiM.

Kako je rekao, dovedoste “vurane”, pa sve protivpravno, pa “džaveline”, sve protivpravno, minobacače što kačite na borane … Pa sve to protivpravno, a ne odgovarate ništa. Može vam se. Vi veliki i jaki imate svoje sluge ovde, od političkih do medijskih – rekao je Vučić, dodajući da on na sve to treba da se “pravi lud”.

Istakao je da je predsednik Srbije i da je njegov posao da brani zemlju kao i da štiti naš narod na KiM i to će nastaviti da radi.

Vučić je obišao radove na multifunkcionalnom centru Ložionica sa premijerkom Anom Brnabić i rekao da će se tu okupljati pre svega mladi skloni inovacijama i novim tehnologijama, ne samo iz Srbije već iz celog regiona i sveta. Govoreći o tom kompleksu kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje, rekao je da će to biti jedno od najboljih mesta u Beogradu i da je ponosan na sve što vidi.

– Biće to jedan benčmark za ljude koji su mladi i kreativni – kaže on.

Brnabićiva, koja je zajedno sa Vučićem bila u obilasku gradilišta, rekla je da je interesovanje za ložionicu veliko u regionu i da je već mnogi kontaktiraju da pitaju kako je ovo urađeno.

– To će biti unikatan centar u Evropi, pošto takav, kako će biti izgrađen, postoji samo u SAD i u Šangaju – kazala je Ana Brnabić.

Država je uz majke

Predsednik je pomenuo da u petak ide u obilazak porodilšta i najavio da će u četvrtak primiti na Andrićevom vencu, Maricu Mihajlović iz Sremske Mitrovice, majku čija je beba umrla zbog, kako je utvrđeno obdukcijom, nasilnog porođaja.

– Koliko sam tužan zbog toga što se dogodilo detetu i toj majci, ja sam srećan što je Marica o tome pričala. Primiću je u Predsedništvu, i što je spasla na hiljade dece. Valjda će sada ti neodgovorni da shvate da država može snažno da reaguje i da će država uvek biti uz majke – kazao je on.