Odjekivala hrišćanska zvona

0

Vernici sa ikonama u Nemačkoj
 

Ali ne samo u pravoslavnim, već i u stotinama crkava u nemačkoj prestonici, gde je svaki treći Berlinac hrišćanske vere, skladnom zvonjavom je najavljen ovaj uzvišeni dan, koji je to zaista bio kako u duhovnom smislu, tako i zbog toga što je bio izuzetno lep i suncem okupan.

 

Miodrag Janković i Milo Dobrić
 

 

Berlinski sveštenici Dragan Sekulić, Veljko Gačić i Radomir Kolundžić su uz braću iz Ruske pravoslavne crkve još od četvrtka vodili vernike kroz bdenije i čitanje 12

jevanđelja.

 

Slavica i Zoran Stanojević za svaki Uskrs okupe svoju mnogočlanu porodicu. Ovaj bračni par ima tri kćerke, Marinu(16) i bliznakinje Suzanu i Zoranu(14), a Zoran ima još dvoje i Slavica jedno dete iz prethodnih brakova. Kako kažu, trude se da decu nauče pravoslavnim običajima, kao što su oni učili od svojih roditelja.

 

Ostali u Berlinu: Marijela i sin Jakim
 

Milan Grujić je postio ceo uskršnji post, a posle pričešća je sa suprugom Dijanom i sinovima Aleksandrom i Lazarom požurio kući gde su se za trpezom našli brojni domaći specijaliteti koji su mu poslali roditelji iz Ravnog Sela blizu Novog Sada.
U porti i crkvenoj sali oba hrama mnogi i nisu naročito žurili kućama, jer ih je lepo vreme mamilo da ostanu što duže napolju, razbiju još koje uskršnje jaje i zadrže se u razgovoru sa poznanicima i prijateljima.

 

Pravoslavac iz Njujorka

Američki pravoslavac Daniel je nastavnik muzike u Berlinu i slučajno je preko prijatelja saznao za srpsku crkvu u Vedingu, koja je u blizini njegovog stana na Prenclauer Bergu. Ovaj simpatični Njujorčanin već dva meseca peva u horu Sveti Stefan Dečanski, zna da čita rusku i našu ćirilicu i uči horski repertoar.

 

Razdvojeni za praznik

Marijela Krstić je u crkvu na Tempelhofu došla sa jednogodišnjim sinčićem Jakimom, dok je suprug sa kćerkicama od osam i pet godina otputovao u Makedoniju da Uskrs provede kod roditelja, koji žive u Krivoj Palanci kod Kumanova.
Miladinka je sa suprugom Milenkom Abazovićem i sinom Čedom stigla na ponoćnu litiju u hram Svetog Save. Pošto su vezani poslom i samo jednom godišnje mogu da putuju, retko idu u rodnu Vlasenicu u Bosni. Drugi sin je u Minhenu, i ovoga puta nije mogao da im se pridruži za praznike, kaže Miladinka.

 

Ponosni otac

Miodrag Janković je delimično pratio učešće svog sina Predraga u ponoćnoj litiji, jer je bio zadužen za skupljanje dobrovoljnih priloga za crkvu.
– Sin je odabrao da studira teologiju u Minhenu, jer vera i crkva imaju posebno značenje u našoj porodici, kaže ponosni otac – koji je godinama bio crkvenjak.
Milo Dobrić je imao zaduženje oko prodaje crkvenih rekvizita. Iako je zbog terenskog posla često odsutan iz Berlina, rado pomaže crkvi kad god je u prilici. Trenutno radi u Diseldorfu, ali je za praznik došao kući da svečano proslavi Uskrs sa suprugom i sinovima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here