Odlazak čuvara srpskog “oružja”

0

Branko Karakaš

"Pesma je uvjek bila i ostala najjače oružje svakog naroda", napisao je Karakaš u svojoj poslednjoj knjizi narodnih pesama.

Raditi na očuvanju našeg najlepšeg pesničkog nasleđa, objavljivati knjige i sakupljati sve najvrednije u zbirke da bi se moglo očuvati od navale novopečenih kompozitora koji ne stvaraju svoje već se služe prepravljanjem onog najvrednijeg i najlepšeg narodnog blaga, e to je pesma, često je govorio Karakaš.

Pesme koje su se vekovima održale, danas su na najboljem putu da budu raščupane i podeljene u delove i pokrivene muzikom koja ne pripada našem narodu i kojima ne pristaje da skrnave njenu lepote. Sve je on to dobro znao, kažu prijatelji poznatog kompozitora.

– U svojoj duši je plakao, pričao, pisao i pominjao najbolje vrednosti koje imamo, mi svi zajedno koji smo bili u zajedničkoj državi. Kada sam posle jedne njegove promocije predložila da poradimo više na njegovoj biografiji i delima, on je rekao da mora da izda još dve zbirke, pa će posle toga da nađe malo vremena i za to. Nažalost, on je stigao da izda dve poslednje zbirke narodnih pesama, ali nije stigao da se posveti svojoj biografiji – istakla je predsednica Bečkih poeta Mirel Tomas u tekstu posvećenom poznatom kompozitoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here