Kosovo online
Miroslav Lajčak

Očekuje se da će specijalni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak dobiti novu funkciju u septembru ove godine posle izbora u EU, a njegov odlazak predstavlja novu šansu za članice Unije da preispitaju svoj pristup prema Kosovu, smatra Tobi Vogel iz Saveta za politike demokratizacije (DPC) u Briselu, piše “Albanijan post”.

Lajčakov odlazak predstavlja priliku za zemlje članice EU da preispitaju i postojeći okvir dijaloga i zašto Lajčak nije ispunio očekivanja.

– Dijalog je već neko vreme na ivici smrti i na kraju je nebitno da li će Lajčak biti tu ili ne. Ono što je važno jeste da uslovi za konačni sporazum jednostavno nisu stvoreni – rekao je Vogel, predlažući striktno preispitivanje politike EU prema Kosovu, uključujući i proces integracija.

Vogel smatra da EU mora da pronađe kreativno rešenje za to kako Kosovo može da napreduje na evropskom putu. On podseća da je Kosovo jedino na Zapadnom Balkanu da nije čak ni kandidat, ako se uzme u obzir da je Evropska unija otvorila pregovore o članstvu Bosne i Hercegovine.

– Članice EU treba da nalože Evropskoj komisiji da razvije modalitete koji će omogućiti Kosovu da nastavi ovim putem, ali nakon ispunjavanja uslov – ističe Vogel.

Govoreći o članstvu Kosova u Savetu Evrope, on je ocenio da je Srbija krši sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom glasanjem protiv članstva u toj međunarodnoj organizaciji.

– To će postati jasno kada Srbija sledećeg meseca bude glasala protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, što je direktno kršenje Ohridskog sporazuma, ali će verovatno ostati bez odgovora EU – napominje Vogel.

Međutim, još nije poznato ko će zameniti Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, iako se mandat slovačkom diplomati završava krajem avgusta. Očekuje se da će sadašnji ambasador Estonije u EU Aivo Orav biti novi šef Kancelarije EU na Kosovu, prenosi “Albanijan post”.

– Orav je poštovan i iskusan diplomata, trenutno stalni predstavnik Estonije pri EU, od koga se očekuje da deluje nezavisnije od dijaloga od sadašnjeg ambasadora. Generalno, odlazak Lajčaka i imenovanje Orava pružaju šansu za resetovanje pristupa EU Kosovu, uključujući i proces dijaloga – zaključuje Vogel.

10 COMMENTS

  1. …Aivo Orav….оде мурта и стиже курта…И овај ће да буде реалан, исто као и одлазећи…

  2. Bilo ko da dodje i isus da se vrati nece naterati srbiju da prizna Kosovo tako da džaba se trčite a neznate srpsku istoriju ,preporuka za tog novog uliznika ko dodje da prvo prouči istoriju srba pa sedne da pregovara bez toga nista će si tropar ko prazna kanta na ogradu.

    • Sa nacionalistima se ne pregovara. Dođeš, postavíš uslov i odeš. Ako ne odgovori na uslov pozitivno, sankcije. Kapiš?

  3. Uvek neko dodje i malo po malo odradi za Pristinu nasi pametnjaci su kupovali ovoj iz italije cvece a ona lepo za siptare radila.

  4. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  5. Siptari, da li je Lajcak ili neko drugi, vi necete moci nista jer niste priznati od vecine Drzava a pored svega viste samo jedna manjinska Nacija na teritoriji Republike Srbije i kao takva jedinica ste clanica Republike Srbije i naravno kada Srbija udje u EU tada ce i njena legalna Pokrajina Kosovo biti u EU i nema o toj Temi vise Diskusije!
    PRIHVATITE REALNOST -> KOSOVO JE SRBIJA!!!!

  6. Kakve evropske integracije, od toga nema ništa ko daje za pravo Vogelu i sl da govore o kosovskim integracijama, kada je po svim zakonima ovog sveta KiM sastavni deo Srbije a ko je lud da se odrekne državne teritorije da bi se priključio evropskim integracijama , kada su tako dobri neka oni Albancima daju deo teritorije svoje države i tako ih integrišu u Evropu a nas ostave na miru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here