Izvor: B92/Depositphotos/Yarr65

Odluka vlade Kosova o proglašavanju “Civilne zaštite” i “Severne brigade” za terorističke organizacije nije doneta u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim međunarodnim partnerima, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

“Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize”, navedeno je u odgovoru.

Ukazano je i da SAD osuđuju, kako je naznačeno, neprihvatljivo nasilje nad trupama Međunarodne mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

“Odgovorni za napade treba da budu procesuirani – poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost”, precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.

Kosovska vlada u četvrtak je terorističkim proglasila “Civilnu zaštitu” i “Severnu brigadu “, tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na severu KiM i da predstavljaju pretnju “ustavnom poretku i bezbednosti”.

Ministar unutrašnjih poslova prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je posle sednice vlade izneo tvrdnju da je Priština odluku da Civilnu odbranu i Severnu brigadu proglasi terorističkim organizacijama koordinisala sa međunarodnim partnerima.

“Mi kontinuirano koordiniramo sa svim našim saveznicima, ponekad se slažemo, a ponekad se ne slažemo. Bez sumnje smo koordinisani za ovaj korak”, rekao je Svečlja i dodao da će vremenom sa strateškim partnerima podeliti detalje tog procesa, preneo je portal Kaldžo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here