Odoleli diktatu moćnog suseda

0

Švajcarski političari odupiru se pritisku da uvedu sankcije Rusiji (Foto: Arhiva)
 

– Ne smemo popustiti i ne smemo se upustiti u ovu igru moći – rekao je SVP političar nacionalnog saveta Rino Buhel. On kaže da veruje Nacionalnom savetu i državnom sekretarijatu za ekonomske poslove (SECO) da pravilno procenjuju situaciju .

– Ne smemo dozvoliti da nam nemački političari diktiraju kako bi trebalo da se ponašamo u spoljnoj politici – kaže Buhel.

 

Ne žuriti s odlukom

Ali, bez obzira na to kako će se stvari dalje dešavati u vezi sa sankcijama protiv Rusije, za SVP nacionalnu savetnicu Keti Riklin je jasno da Švajcarska mora pre ili kasnije da prilagodili svoje stavove.
– Mi smo toliko povezani, da dugoročno gledano nismo u mogućnosti da pobegnemo od takvih sankcija – objašnjava Riklin. Ipak, vrlo je važno da se ne žuri sa njima i da se sve odluke ne prelamaju preko kolena naglasila je Riklin.

– Apel iz velike susedne zemlje je još veći razlog da uopšte ne nametnemo bilo kakve sankcije. Uloga neutralne Švajcarske kao posrednika ne sme biti dovedena u pitanje – dodao je Buhel. – Švajcarska ne bi trebala da bude sredstvo za prepucavanje.

Takođe iz Nacionalnog saveta FDP političar Valter Miler podseća na važnu ulogu Švajcarske kao neutralne i posebno suverene zemlje koja bi se složila samo sa eventualnim sankcijama UN.

– Nemci i EU ne mogu da određuju pravila, odnosno ne mogu se pitati u naše ime – kaže Miler.

Prema ocenama EU, ponašanje Rusije je problematično. Ipak, sankcije se ne isključuju u budućnosti. Martin Naef, Buhel i Miler, koji su članovi Komisije za spoljne poslove se slažu:

– Važno je da je Švajcarska nezavisna i da odlučuje bez pritiska spolja na ovim daljim koracima. Prema Naefu, fokus je na mirovnim naporima Švajcarske, i da je predsedavanje Oebsom u prvom planu.

Da li su sadržaji sankcije preklapaju sa onima iz EU i SAD, odnosno da li one treba da budu toliko specifične i za Švajcarsku, to će se još videti, naglašavaju Naef, Buhel i Miler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here