Oduševio srpski robot

0


Na nedavno završenom međunarodnom sajmu Automatika 2014 u Minhenu, jedina firma iz Srbije koja je izlagala bila je Morena inženjering iz Niša. Za tri dana trajanja sajma organizovane su po tri prezentacije mogućnosti robota izrađenog u ovoj firmi, koji je oduševio sve i skrenuo veliku pažnju posetilaca, o čemu svedoči i mr Igor Bajić, konzul za ekonomska pitanja minhenskog Generalnog konzulata Republike Srbije.
– Stručnjaci iz niškog Morena inženjeringa su predstavili višenamenskog robota, koji je osnovna platforma na kojoj je moguće proširivati i dograđivati njegove mogućnosti i funkcije. U Minhenu je ovaj robot predstavljen kao uređaj vrlo zanimljiv za teniski sport, jer može da ravna teren od šljake, kupi teniske loptice i da kao stub bude lanser za teniske loptice. Na njega se mogu postaviti točkovi ili gusenice, ugraditi senzori i kamere i tako proširiti njegove mogućnosti – kaže Igor Bajić koji je sa proizvođačima robota dogovorio da u Bavarskoj pokuša da predstavi ovaj uređaj u svetu teniskog sporta.
Morena inženjering postoji od 1992. godine i ima dve decenije iskustva u programiranju, ali i projektovanju, razvoju i primeni informacionih sistema. Njegovi predstavnici na Međunarodnom sajmu u Minhenu su za proizvedeni robot rekli da je na prvom mestu njegova funkcionalnost, a sledeći korak dorađivanje dizajnerskog karaktera. Proizvođač robota je napravio i softver za upravljanje robotom, pa je moguće da se mobilnim telefonom ili tabletom izdaju komande robotu. Ova niška firma ima uspešnu poslovnu saradnju sa više od stotinu firmi u Srbiji i inostranstvu, jer ima lidersku poziciju u usko specijalizovanim sistemima u saobraćaju, hotelijerstvu i proizvodnji smrznute hrane.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here