Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović uručili su danas srpske srednjevekovne mačeve i sablje polaznicima 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficirima 62. klase Generalštabnog usavršavanja.

Na svečanosti povodom završetka školovanja u Skupštini Srbije, Vulin je trećem u rangu, potpukovniku Veroljubu Vučkoviću, uručio oficirsku standardnu sablju, drugom u rangu potpukovniku Sretenu Kovačeviću oficirsku posrebljenu sablju i prvom u rangu Vladimiru Ušljebrku pozlaćenu oficirsku sablju.

Oni su trojica najbolje rangiranih polaznika 8. klase.

Među polaznicima koji su dobili srednjevekovni srpski mač su i v.d. sekretar Sekretarijata za poslove odbrane Grada Beograda Darko Glavaš, kao i sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Vulin je, obraćajući se polaznicima u ime predsednika Vučića, čestitao na rezultatima i izrazio veliku zahvalnost za to što su svoj život posvetili vojsci i očuvanju bezbednosti zemlje.

Zahvalio je i njihovim porodicama, koje su ih strpljivo podržavale i imale razumevanja za njihov poziv.

– Vojska Srbije je danas jača za ono što ne može da omogući nijedan budžet, jača je za čestite, hrtabre, dostojanstvene ljude koji su rešeni da svoje živote ugrade u temelje slobode srpskog naroda – naveo je Vulin.
Istakao je da je Srbija jača za novu generaciju oficira koji iznad svega vole slobodu i kojima može na brigu da preda narod, decu, zemlju.

Prema njegovim rečima, srpski narod je kroz svoju istoriju, koju je karakterisala uporna i grčevita borba za slobodu, uvek bio uz svoju vojsku i to češće nego uz državu, jer bilo je godina, kaže, kada državu nismo imali.

Ministar je istakao da je srpski narod uvek znao da i kada ostane bez zaštite države, međunarodnog prava koje je, navodi, mučki ubijeno 1999. godine, ostaje njegova vojska koja će da brine o njemu.

Kako je rekao, srpski narod je za mir spreman da učini gotovo sve, ali za slobodu je spreman da uradi baš sve i to kako u prošlosti, tako i danas.
– Evo i danas kada čitav svet upadljivo zagljušujuće ćuti na najave formiranja velike Albanije, kidanje Balkana i ponovnog hranjenja velikog zla velike Albanije srpskom zemljom i srpskim ljudima, dok čitav svet ćuti kao da ne razume kako se zlo sprema ne samo srpskom narodu, već i svim drugim na Balkanu, srpski narod nema uz koga drugog da se pouzda i na šta da se osloni osim na političko jedinstvo Srba ma gde oni žive i u svoju Vojsku – naveo je Vulin.

Podsetio je da je predsednik Vučić rekao da se više nikada neće ponoviti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni martovski pogrom, ni strašni zločin Oluja i istakao da je predsednik to rekao u ime svih pripadnika vojske Srbije i svih Srba ma gde oni živeli.

– To je bila i jeste poruka i prijateljima i neprijateljima, a svako neka je čita i tumači kako hoće – kazao je Vulin i dodao da se prijateljima radujemo i sami ih biramo, a neprijatelji nas traže i nađu bez naše krivice i volje.

Obraćajući se u ime svih polaznika, potpukovnik Vladimir Ušljebrka rekao je da su u prethodnoj godini izučavali strategiju, analizirali bezbednosne izazove i pretnje, planirali vojne operacijei izučavali teoriju i praksu savremenog rukovođenja i komandovanja.

– Sa sigurnošću mogu potvrditi da je 62. klasa tokom školovanja formirala odličan kolektiv, da je savladala planirane nastavne sadržaje i da se u potpunosti pripremila za obavljanje odgovornih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije – rekao je Ušljebrka.

Nikola Selaković je istakao da je izuzetna čast biti polaznik Visokih studija bezbednosti i odbrane i naveo da je imao prilike da stekne znanja i veštine i spozna kako strategijsko-planski tako i odbrambeni i upravljački sistem u sistemu odbrane.

– Državi Srbiji i Univerzitetu odbrane na ponos treba da služi postojanje ovakvog modula, nečega što ne postoji ni u jednoj zemlji u regionu i nečega što će tek doživeti ozbiljan napredak u budućnosti – rekao je Selaković.

Zahvalio je predsedniku Vučiću, koji ga je kao neposredno pretpostavljeni predložio za te prestižne studije i Univerzitetu odbrane i svojoj porodici koja mu je kao i uvek bila glavna podrška.

Srednjevekovni srpski mač i sablje dobili su i polaznici iz BiH i Nigerije.

Pukovnik Miljan Janković pripadnik Oružanih snaga BiH rekao je da oseća čast i zadovoljstvo što je u prethodnih devet meseci imao priliku da bude deo Generalštabnog usavršavanja u Vojsci Srbije.

– Usavršavanje je bilo zahtevno, ali sa druge strane imali smo i privilegiju da od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti čujemo mnogo o vojnoj strategiji, komandovanju i rukovođenju – rekao je Janković.

Svečanosti u Narodnoj skupštini prisustvovali su potpredsednici Skupštine, direktor BIA Bratislav Gašić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici verskih zajednica, pripadnici Vosjke Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here