Tanjug
Mitropolit Joanikije

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na čelu sa mitropolitom Joanikijem poručili su danas da rešenje problema u crnogorskom društvu ne vide u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku manjinskoj vladi, već u dijalogu i poštovanju narodne volje.

U tom smislu Mitropolija crnogorsko-primorska očekuje da će političari pobednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rešenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa SPC ubrzo potpisati Temeljni ugovor.

U zajedničkom saopštenju Mitropollije crnogorsko-primorske, koje su potpisali mitropolit Joanikije i episkopi mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, istaknuto je poštovanje različitosti nacionalnog izjašnjavanja i stranačkih opredeljenja.

“Smatramo da, bez obzira na različitosti, svi treba da radimo za opšte dobro i opredelimo se, umesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog”, poručeno je u saopštenju.

Istaknuto je da se iskrenim dijalogom najbolje rešavaju problemi i dostiže željena harmonija narodnog jedinstva, uz poštovanje svih različitosti.

Podsećaju da borba za slobodu vere još nije završena i da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori decenijama trpi gnusne klevete i nepravde od bivšeg režima čiji politički predstavnici i posle poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine, šire mržnju i netrpeljivost protiv SPC.

“Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rešenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi. Kako će, draga braćo i sestre, rešavati nagomilane društvene probleme i primenjivati civilizacijske standarde oni što svaki čas prete novim progonom Crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja”, pitaju arhijereji.

Ističu da pobeda na izborima avgusta 2020. nije donela rešenje svih problema u društvu, ali zato, ukazuju, ona jeste velika demokratska prekretnica.

“Stoga je, uvereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju. Dobar cilj može se postići samo dobrim sredstvima. Nije nam namera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari pobednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rešenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom pravoslavnom crkvom ubrzo potpisati Temeljni ugovor”, navodi se u saopštenju.

To bi, ističu, doprinelo smanjivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vera u državi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here