EPA/Maxim Shipenkov
Dmitrij Peskov

Bilo kakvi mirovni pregovori o Ukrajini koji ne uključuju Rusiju su besmisleni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima odgovarajući na pitanje o inicijativi Švajcarske da se u junu održi konferencija o tzv. ukrajinskoj formuli mira.

– Prvo treba da shvatimo o čemu će oni tamo govoriti, o kakvoj formuli mira. To je prva stvar. Drugo, mi smo više puta napomenuli da je, naravno, pregovarački proces bez Rusije bespredmetan i, u stvari, to je pregovarački proces bez svrhe – rekao je portparol Kremlja, prenosi Tass.

Peskov je naglasio da je Rusija otvorena za razgovore o Ukrajini, ali s obzirom na to kako je Kijev sebi zabranio pregovore, Moskva ne vidi nikakvu perspektivu za to.

– Predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da ostajemo otvoreni za pregovarački proces, jer više volimo da rešavamo probleme na ovaj način, ali u okruženju u kojem je te pregovore zabranila sama Ukrajina, ne vidimo horizont pred nama. Tačka – dodao je on.

Švajcarska predsednica Viola Amherd najavila je u sredu da će Švajcarska održati konferenciju o tv. ukrajinskoj formuli mira u regionu Burgenštok u junu 2024.

Sastanak o Ukrajini u Švajcarskoj biće gubljenje vremena bez učešća Rusije, saopštila je ruska Ambasada u Bernu za Tass. Organizovanjem događaja koji očigledno ne obećava stvarno rešenje sukoba, vlada konfederacije je ponovo pokazala da je spremna da uzme u obzir samo ukrajinski stav, dodali su iz ambasade.

4 COMMENTS

  1. Prvi put čujem da se prave.pregovori o miru bez pobedničke strane.Nemam vise reci samo bi rekao:Oprosti im boze neznaju šta rade!!!

  2. Dali ce doći Predsednci Severne Koreje,Venecuele,Irana,Sirije,Libije,Avganistana ,Srbije . Pa Bilo bi lepo tamo je Nato donio demokratiju isto ko i Ukrajinu .Hahahaaaaa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here