EPA/Chamila Karunarathne

Švajcarska će održati konferenciju o tzv. ukrajinskoj “mirovnoj formuli” u junu ove godine u odmaralištu Burgenstok u blizini Lucerna, saopštila je predsednica te zemlje Viola Amherd. Rusija neće učestvovati na predstojećoj konferenciji.

Kako je istakla, o tome je već obavestila predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a pozivnice sa tačnim datumom biće poslate učesnicima narednih dana.

Amherd je dodala da je cilj konferencije da se „pronađe mogućnost za početak pregovaračkog procesa“. U tom cilju, Švajcarska namerava da privuče „što više zemalja“ iz različitih regiona sveta koje mogu da iznesu svoj stav o tome kako bi mogao da se odvija proces rešavanja sukoba, naglasila je ona.

Švajcarski list „Ton“, pozivajući se na saopštenje Vlade, navodi da će konferencija biti održana 15. i 16. juna.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis rekao je da Rusija neće učestvovati na predstojećoj konferenciji u junu.

– Prva zemlja sa kojom smo razgovarali posle Ukrajine je Rusija, pošto nijedan mirovni proces ne može da se sprovede bez Rusije, čak i ako ona ne bude na prvom sastanku… Ako mi pokrećemo proces, od samog početka treba da bude jasno da Rusija pre ili kasnije treba da učestvuje u njemu. Ne mora da bude tamo prvog dana. Takođe, možemo da zamislimo da ćemo prvog dana da se dogovorimo kada je najbolje da pozovemo Rusiju da učestvuje. U svetu postoje različiti pogledi na to kakvu ulogu Rusija treba da igra u ovom procesu. Treba da se dogovorimo –  istakao je on.

Kasis je istakao da od predstojeće konferencije ne treba očekivati mirovni sporazum.

– Nerealno je reći da ćemo uveče (nakon konferencije) izaći sa mirovnim sporazumom. Realno je da ta konferencija bude pokretač procesa na kojem će se sve graditi – rekao je.

Američke demokrate stoje iza švajcarske inicijative?

– Predstavnici Demokratske partije SAD stoje iza švajcarske inicijative o održavanju sastanka o „ukrajinskoj formuli“ – izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Iza toga stoje američke demokrate kojima su potrebne fotografije i snimci sa događaja koji navodno ukazuju na to da je njihov projekat “Ukrajina” i dalje aktuelan. To što će sahraniti još hiljade Ukrajinaca nikog ne brine. Izbori u SAD su sve, Ukrajina – ništa. To je glavni kriterijum aktuelne američke politike – rekla je Zaharova za ruske medije.

Prethodno je portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov rekao da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće u samitu o Ukrajini, ali da Moskva neće učestvovati ni da je pozovu.

5 COMMENTS

  1. ТО ЈЕ ВРЛО ЈАДНО
    ГУБИТЕ РАТ И ПРЕГОВАРАТЕ САМИ СА СОБОМ
    БОЛЕСНО

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  3. Da nije tragicno i da ukrajinci nisu pred fizickim unistenjem bilo bi vise nego smijesno kako mali Perica – americke demokrate – zamisljaju svjetski poredak…Ko ce im saopstiti novost da vise nisu svjetski policajac, da niko ne vjeruje njihovoj placenoj medijskoj masineriji i da su izgubili kompas vlastitog opstanka…Valjda ce im americki narod ipak sve objasniti na izborima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here