Tanjug/AP

Na poziv medicinskim radnicima u inostranstvu da se privremeno vrate i pomognu u borbi sa epidemijom prijavilo se oko 300 lekara i medicinskog osoblja.

Poziv su uputili portal “Tačka povratka” i Vlada Republike Srbije.

Direktor programa “Tačka povratka” Ivan Brkljač rekao je da su ovi lekara popunili formulare koji su bili postavljeni na portalu i naveli datume i termine u kojim bi mogli da budu na raspolaganju Srbiji.

– Sve je zasnovano na volonterskom radu i oni bi se samo privremeno vratili u zemlju – objašnjava Brkljač i kaže da se za sada najviše njih prijavilo za povratak iz Nemačke i Sjedinjenih Država.

On dodaje da trenutno rade na formiranju baze podataka i napominje da će ovi lekari tek kada se iskoriste kapaciteti našeg zdravstvenog sistema, ukoliko bude potrebe, biti angažovani.

– Mi ne radimo stručnu trijažu, to će raditi Ministarstvo zdravlja ukoliko za tim bude bilo potrebe. Prvo bi se iskoristio naš zdravstveni sistem, a onda ukoliko bude bilo potrebe bi se povukli oni koji su u bazi – kaže Brkljač.

Program “Tačka povratka” realizuje se u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP),a svim slobodnim medicinskim radnicima u inostranstvu je i dalje otvoren.

Prijaviti se mogu popunjavanjem onlajn obrasca na adresi https://tackapovratka.rs/

Kontakt osoba je direktor programa Ivan Brkljač i možete ga kontaktirati putem imejla medicina@tackapovratka. rs ili telefona +381 11 3050 540 i +381 60 6969 138.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here