Saturn je premašio Jupiter po broju prirodnih satelita, koji orbitiraju oko planete Saturn. Naučnici sa karnegi instituta objavili su, da su otkrili 20 do sad nepoznatih meseca koji kruže oko Saturna….

Tako da, sad ovaj planetarni div ima sve ukupno 82 poznata prirodna satelita, za razliku od Jupitera koji ih ima “samo” 79 piše jedan naučni časopis.

– Koristeći se najvećim teleskopima na svetu, dovršavamo popis manjih meseca koji orbitiraju oko džinovskih planeta – rekao je astronom Skot Šepard.

– Oni nam mogu pomoći da bolje shvatimo kako su se planete našeg Sunčevog sistema formirali i razvijali – dodao je.

Svaki od 20 novootkrivenih satelita promera je oko 5 kilometara, dok 17 ih ima retrogradnu rotaciju, odnosno kreću se u suprotnom smeru od Saturnove rotacije.
Spadaju u tri skupa Saturnovih vanjskih meseca. Retrogradni prirodni sateliti pripadaju norveškom skupu (dobili su imena su prema terminima iz norveške mitologije), dva meseca spadaju pod inuitski skup (ime su dobili po terminima iz inuitske mitologije), a jedan je u galskom skupu (dobili su ime prema terminima iz galske mitologije).

Saturnovi novi meseci

Astrofizičari smatraju kako je svaka od tih skupova nastala od jednog većeg meseca koji se raspao na manja svemirska tela.

-Ovakvo grupisanje vanjskih meseca primećujemo i kod Jupitera, što ukazuje na nasilne sudare između meseca Saturnovog sistema ili na sudar s vanjskim objektima; poput asteroida ili kometa – rekao je Šepard.

Zanimljiva činjenica je da galski mesec orbitira mnogo dalje od svojih kolega, što sugeriše da ga je nešto gurnulo u dalju orbitu ili da uopšte nije nastao iz istog sudara kao ostali novootkriveni Satrunovi meseci.

Takođe oko Saturna orbitiraju dva meseca (dobropoznata svetu) koja su interesantna astronomima i naučnicima jer bi na njima moglo biti “vanzemaljskog života”.
Titan je tako jedini prirodni satelit sa značajnom atmosferom i jedino nama poznato mesto u svemiru (za sada), koje na svojoj površini ima tekuće vode u obliku reka, jezera i mora.

Osim raznih tekućih “voda” na površini, još zanimljivije pojave skrivaju se ispod njegove zaleđene površine. Naime, tamo se nalaze okeani u kojima ima više vode nego metana…

1 COMMENT

  1. Titan nema nikakvih tekućih voda već ima jezera i mora zaleđenog metana.Ledenu površinu ima Evropa ali je ona Jupiterov satelit i smatra se da ispod postoji ogroman okean tekuće vode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here