Okupiti Srbe na putu svetosavlja

0

Mitropolit Amfilohije

Prvi episkop eparhije austrijsko-švajcarske Andrej ustoličen je nedelju u Beču uz svečanu liturgiju u hramu Vaskresenja Hristovog, koju je služio patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i drugih pravoslavnih crkava.
Nakon čina intronizacije patrijarh srpski Irinej je rekao da se radi o velikom istorijskom događaju, podsetivši da je Sveti arhijerejski sabor SPC pre nekoliko godina formirao novu eparhiju za Austriju, Švajcarsku i Italiju i da je za prvog njenog episkopa izabran dosadašnji episkom remezijanski Andrej.

Episkop Andrej

Patrijarh srpski Irinej je rekao da novoizabranog episkopa na novoj dužnosti očekuje veliki posao, da organizuje eparhiju, crkveni život, okupi pravoslavni narod koji živi u ovom delu Evrope oko crkve i vodi putevima Svetog Save.
Takođe, kao drugi zadatak on je naveo negovanje dobrih odnosa našeg naroda sa državom Austrijom i njenim predstavnicima i uspostavljanje bliskih prijateljskih odnosa sa njenom najvećom verskom zajednicom, rimokatoličkom, kao i sa drugim pravoslavnim crkvama i drugim verskim zajednicama.
Prvi episkop austrijsko-švajcarski Andrej je u svom prvom obraćanju nakon ustoličenja rekao da iako je eparhija nova, duhovni život u njoj nije nov i da Srbi žive već vekovima na njenim prostorima u kojima su stekli novu domovinu.
Episkop Andrej je podsetio da je Beč, neposredno i bitno uticao na formiranje nacionalne svesti kod Srba, kao i na kulturu srpskog naroda i proces usvajanja tekovina zapadnoevropske kulture.

Dr Vojislav Milovanović, majka episkopa Andreja Marijana Ćilerdžić, Dimitrije Stefanović i Ivica Dačić

Andrej se zahvalio nekadašnjem episkopu zapadnoevropskom Lavrentiju i dosadašnjem administratoru, episkopu bačkom Irineju, kao i sveštenstvu za dosadašnje zalaganje za ugled novoosnovane eparhije.
"Želim da svi zajedno u radosti naše vere uspešno izgrađujemo našu zajedničku budućnost. Naše svedočenje doživljene vere krasiće odgovornost, zajedništvo i disciplina, ali pre svega međusobna ljubav u Hristu Gospodu našem, kao i ljubav pokazana prema svim ljudima dobre volje u zajedništvu sa braćom rimokatolicima i drugim hrišćanima i pripadnicima drugih vera i religija", poručio je prvi episkop austrijsko-švajcarski.

Tri hrama
Eparhija sa sedištem u Beču obuhvata i Italiju i Maltu, a uspostavljena je 2010, nakon izdvajanja iz episkopije srednjovropske. Eparhijom koja broji oko 300.000 vernika, doskora je rukovodio episkop bački Irinej.
U Beču SPC trenutno ima tri svoja hrama i jednu crkvu koja je nedavno dobijena od rimokatoličke crkve, a mora još da se preuredi kako bi počela bogosloženja.

Gosti
Ustoličenju prvog episkopa austrijsko-švajcarskog prisustvovao je ministar inostranih poslova Ivica Dačić, ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković, generalni sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti profesor Dimitrije Stefanović, protoneimar dr Vojislav Milovanović, majka episkopa Andreja Marijana Ćilerdžić, kao i ambasadori Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Austriji, Tanja Milašinović-Martinović i Gordan Bakota.
Činu intronizacije prisustvovao je i papski nuncije u Beču Peter Štefan Curbrigen, najviši predstavnici katoličke crkve Austrije, državnih vlasti, crkvenih organizacija i ustanova iz sveta, monasi svetogorskih monaških zajednica, svetog saveta crkava i konferencija evropskih crkava. Ustoličenju i svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika.

On je rekao da će eparhija biti posvećena svakodnevnom životu vernika, a posebno omladini.
"Uveravam ovde omladinu da je crkva vaše očinsko ognjište. Uvek je bivala, a biće i ubuduće, a mi sveštenici treba prvi da izađemo na raskršća da vam se približimo i od vas čujemo vaše misli, vaše želje i da saznamo za vaše probleme", poručio je episkop Andrej.

Biografija
Episkop Andrej (Ćilerdžić) rođen je 1961. u nemačkom gradu Osnabriku, kao drugi sin protojereja-stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića i majke Marijane.
Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Diseldorfu, a posle mature boravio je godinu dana na Svetoj gori.
On je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu, a potom se zamonašio u Visokim Dečanima.
U čin jerođakona rukopoložio ga je 1987, u hramu Svetog Save u Diseldorfu, tadašnji episkop zapadnoevropski Lavrentije, zatim u čin jeromonaha 1990. Rukopoložio ga je episkop moravički i administrator eparhije bačke Irinej, a od 1992. godine do izbora za episkopa remezijanskog bio je sabrat porodice Svetoarhangelskog manastira Kovilja u eparhiji bačkoj.
Od 1993. do 2005. službovao je kao sekretar Kancelarije za međucrkvene odnose Svetog arhijerejskog Sinoda SPC u Beogradu.
U čin protosinđela proizveden je 1999, a u čin arhimandrita 2002. godine, a za vikarnog episkopa patrijarha srpskog, sa titulom episkopa remezijanskog, izabran je na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC 2011.
Od 2011. bio je šef kabineta patrijarha u Patrijaršiji u Beogradu.
Arhijerejski sabor SPC ga je na svom redovnom majskom zasedanju izabrao za episkopa austrijsko-švajcarskog eparhije Austrije-Švajcarske-Italije i Malte sa sedištem u Beču.
Nada Šapina, potpredsednica crkvene opštine Sveti Sava u Beču, rekla je da je prvi put u istoriji izabran episkop austrijsko-švajcarski sa sedištem u Beču.
– Mislim da je za sve Srbe ovo jedan veliki korak – poručila je ona u izjavi za "Vesti".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here