Oland: Muslimani su najveće žrtve fanatizma

0

Fonet/AP
 Francuska će štititi sve religije: Fransoa Oland
 

Oland je u govoru u Arapskom svetskom institutu rekao da islam može da ide zajedno sa demokratijom i zahvalio Arapima na njihovoj solidarnosti s Francuskom oko terorističkih napada u Parizu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). U napadima na magazin Šarli ebdo, jevrejsku samoposlugu i na ulicama Pariza, ubijeno je 17 ljudi prošle nedelje.

Oland je u svom govoru rekao da su Francuzi jedinstveni protiv terora.

– Francuski muslimani imaju ista prava kao drugi Francuzi. Imamo obavezu da ih štitimo. Antimuslimanski i antisemitski akti moraju se osuditi i kazniti, rekao je Oland i dodao da se radikalni islam hranio na suprotnostima, siromaštvu, nejednakostima i sukobima i da su "muslimani žrtve fanatizma, fundamentalizma i netolerancije".

Danas su sahranjene neke od žrtava prošlonedeljnih napada, među njima dvojica najpoznatgijih karikaturista francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo Bernar Verlak, poznat kao Tinju, i Žorž Volinski. Njihov kolega Žan Kabi sahranjen je juče, a neke od žrtava napada biće sahranjene sutra. Takođe, danas su sahranjeni kolumnista Šarli ebdoa Elzu Kajat i policajac Frank Brinsolar, koji je čuvao urednika magazina Stefana Šarbonjea, poznatog kao Šarb, koji je takođe ubijen u napadu.

Četvoro Jevreja ubijeno u napadu na jevrejsku  prodavnicu sahranjena su juče u Izraelu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here