Olovo pliva i Drinom u RS

0

Uzaludna upozorenja: Teški metali i na levoj obali Drine
 

Kako je saopšteno, analizom drugog uzorka vode iz Drine, koja je izvršena u ovlašćenoj vodoprivrednoj laboratoriji Institut za vode Bijeljina utvrđeno je blago povećanje sadržaja olova i bakra. Utvrđeni sadržaj materija predviđen je za vodotoke četvrte klase, a reka je u delu toka iz kojeg je uzet uzorak svrstana u treću klasu.

 

Otrov teče od maja

Isticanje toksične jalovine počelo je još posle majskih poplava i otrov se još izliva neprekidno u Kostajički potok, Korenitu, Jadar i Drinu, ali nije preduzeto nešto da se problem reši iako rezultati analize vode pokazuju visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma u ovim rekama.

Republička vodna inspekcija dopisom se obratila i nadležnim organima Republike Srbije sa zahtevom da ih obaveste o konkretnim merama koje su preduzete na terenu u cilju sanacije uzroka ovog akcidenta, čime bi se otklonile i eventualne dalje posledice.

 

Kako se navodi na sajtu inspektorata Republike Srpske uzorkovanje je rađeno zbog akcidenta izazvanog izlivanjem taložnog mulja iz rudnika Stolice u Kostajniku kod Krupnja. Inače, zbog nalaženja povećane koncentracije teških metala u Drini kod Badovinaca, nadomak ušća u Savu, zabrinuti su i Šapčani.

 

Održana je hitna sednica Štaba za vanredne situacije grada Šapca, a prema pisanju medija gradonačelnik Nebojša Zelenović je izjavio da su "informacije koje trenutno ima zabrinjavajuće, ali da je voda za piće u Šapcu u ovom trenutku ispravna". On je zatražio od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine informacije o stepenu ugroženosti voda i zemljišta na teritoriji Šapca zbog izlivanja jalovine iz rudnika Stolice.

U gradskoj upravi Loznice, koja mesecima upozorava na ovaj problem, kažu da je situacija krajnje ozbiljna i da će ponovo poslati dopise svim nadležnima, a nameravaju da ih upute i ambasadorima EU u Srbiji i predstavnicima UN zaduženim za ekologiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here