Polise osiguranja (ni)su političko pitanje

0

Polise osiguranja (ni)su političko pitanje: Rahim Pacoli

Srbija je predložila da proširi polisu na Kosovo.
– To što je predložila Srbija, predložila je i Albanija. Mi nismo to hteli da prihvatimo jer ćemo ući u problem kada se to radi preko druge zemlje. Hoćemo sami to da rešimo. Ideja je da se to reši tako da naš narod ide tamo sa svojom polisom i da Srbi uđu sa svojom polisom, i da nema dodatne naplate. Zato smo predlagali direktan sporazum jer je to najbolje i za albanski i za srpski narod. Međutim, Srbi to nisu hteli da prihvate.
 

Šta je obrazloženje?
– I Brisel je ta takvu vrstu sporazuma, pa čak i Biro zelene karte. Međutim, srpska strana se poziva na zelenu kartu za Evropu. Ali, smatram da je problem između Kosova i Srbije. Za desetak dana idemo u Brisel, da vidimo da li je moguće postići ugovor tako da i Srbi dođu na Kosovo bez dodatnih plaćanja i da Kosovari da idu tamo bez dodatnih plaćanja.

Naš problem

Želim da postignem dogovor, ali ne znam šta srpska strana želi. Dosadašnji razgovori su tekli tako da dva puta budemo pred rešenjem, a onda treći put govore o problemu zelene karte za Evropu. Mislim da to nije pitanje za druge zemlje, nego mi moramo da ga rešimo.

Onda je to ipak političko pitanje, a ne tema slobode kretanja?
– To nije pitanje politike jer imamo dobar odnos sa Makedonijom, koja je priznala Kosovo. Prema ugovoru, osiguranje se plaća 30 odsto od osnovne polise za godinu dana. To je 30 evra za godinu dana. Sličan ugovor imamo i sa Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom.

Pod takvim uslovima, je li moguće da se napravi sporazum?
– Za nedelju dana ćemo o tome ponovo pričati u Briselu i nadam se da ćemo napraviti ugovor. To sve može od Nove godine da se sredi. Želim da ljudi sa Kosova i moji klijenti putuju bez dodatnog osiguranja. Važno je samo da kada se ide u Srbiju da u slučaju saobraćajne nesreće mogu sa policajcima da pričaju na albanskom, i na Kosovu kada dođu Srbi i da policajci znaju srpski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here