Oni su naša vojska najjača

0

Vredni i skromni: Porodica Šiljegović

 

– Radila sam u fabrici za preradu voća Prijedorčanka dok je bilo potrebe za sezonskim radnicima na branju jagoda i višnji. Nešto sam zaradila i opet sam pitala da li mogu da radim u pilani, slagaću drva, šta ću, moram se boriti za svoju decu kako da im obezbedim bar deo onog što im treba, moram ih spremiti za školu – zabrinuto kaže majka Tanja, koja je nakon četiri kćerke dobila sina i ispunila svoju veliku želju.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Najstarija kćerka Tatjana (18) je u trećem razredu Srednje medicinske škole u Prijedoru i vukovac je. Ona zajedno sa dve mlađe sestre, Vedranom (16) i Jovanom (14), već sedam godina trenira tekvondo i zajedno su osvojile mnogo zlatnih i srebrnih medalja u ovom sportu. Tatjana ima još jednu sestru Nevenu (9) i najmlađeg brata Luku od 18 meseci. Iako bukvalno žive u šupi i odrastaju u neuslovnom prostoru, ova deca su dobri đaci, lepo vaspitani, čisti i uredni. Svako od njih ima svoje maštarije: najstarija Tatjana ima veliku želju da studira medicinu, a da li će to i da joj se ostvari, neće nažalost zavisiti samo od njenih dobrih ocena i truda, već od novčanih mogućnosti ove porodice.

 

Muzika ili sport

– Žao mi je što nisam mogla da nastavim sa muzičkom školom i sviranjem flaute, ali morala sam da napravim izbor između muzike i sporta. Svaki sat mog vremena je maksimalno iskorišćen. Internet ne volim kao moji vršnjaci, više uživam u čitanju raznovrsnih knjiga – kaže Tatjana koja nema nikavih posebnih želja. Zadovoljna je i onim što ima, pa čak i kada raspust provodi radno, čisteći poplavljene prostorije.

 

Odlikašica: Tatjana Šiljegović
 

– Htela bih da budem doktor, da ostanem u svojoj zemlji, da se brinem za porodicu i za moje komšije, da lečim malu decu, da obilazim stare i nemoćne – kaže Tatjana svesna da je njena želja na dugom štapu. Jer njenu porodicu muče i razne druge brige: dodatni izdaci za ionako prazan novčanik su neravni zubi 16-godišnje Vedrane zbog kojih mora nositi proteze koje koštaju 400 KM. ali i nedavno otkriće da je 14-godišnjoj Jovani, naglo izrasloj, počela da se krivi kičma zbog čega već mesec dana leži u Trapistima kod Banjakuke na terapijama i vežbama.

 

Kontakt

Ukoliko neko od naših humanih čitalaca odluči da stipendira Tatjanu Šiljegović kako bi lakše maturirala u Srednjoj medicinskoj školi i upisala željeni fakultet, kontakt sa ovom porodicom koja stanuje u Ulici Ive Andrića 180, Gomjenica Prijedor, mogu da ostvare putem fiksnog telefona: 00387 52 371 070 ili na mobilni: 00387 65 073 862. Naravno, i "Vesti" su vam uvek na usluzi.

– Jovana će tri godine morati da nosi kalup za ispravljanje kičme, a Vedrani, čim zaradim prvi novac, ima da kupim aparat za ispravljanje zuba – nabraja majka Tanja i s ponosom dodaje da se diči svojom decom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here