EPA-EFE/PRSIDENTIAL PRESS SERVICE
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se na konferenciji za štampu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom našalio na račun Rusa, rekavši da su oni “svuda”.

– Ne čujete me? – obratio se Zelenski stranoj novinarki tokom svog obraćanja nakon pregovora sa Blinkenom.

Novinarka je odgovorila da čuje ruski prevod.

– Ruski prevod? Oni su ovde, oni su svuda! – izjavio je ukrajinski lider, gledajući okupljene na konferenciji.

U međuvremenu, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova primetila je da se Rusi ne moraju daleko tražiti u Kijevu – oni su u glavama ukrajinskih političara.

– Tokom ovog razgovora državni sekretar Blinken je uverio ukrajinske zvaničnike da su na sigurnom. Nije znao državni sekretar da smo “mi svuda”, uključujući u glavama ukrajinskih političara – napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Ruska “agresija” na granici sa Ukrajinom

Zelenski je rekao da primećuje krajnje sporo smanjenje ruskog vojnog kontingenta duž granice sa Ukrajinom, uključujući i na Krimu. S tim u vezi, konstatovao je “i dalje prisutnu pretnju vojne eskalacije sa ruske strane”.

Prema njegovim rečima, duž ukrajinske granice se nalazi otprilike “75 hiljada ruskih vojnika i tehnike”.

– I naša obaveštajna služba i naši profesionalni vojnici primećuju samo 3.500 vojnika koji su počeli da se povlače i napustili teritoriju privremeno okupiranog poluostrva Krim. Nigde više ne vidimo smanjeno prisustvo. Smatramo da se smanjenje ruskih snaga odvija sporo i stoga može da dođe do verovatne pretnje napadom – smatra ukrajinski predsednik.

Sa svoje strane, Blinken je takođe rekao da, iako je Rusija povukla neki deo svojih trupa i tehnike sa granice, tamo i dalje ima “značajnih snaga”.

– Tako da Rusija ima priliku da za prilično kratko vreme počne da deluje agresivno, ukoliko odluči da to učini – izjavio je državni sekretar SAD i dodao da Vašington pomno prati sva dešavanja.

S tim u vezi, izjavio je da Amerika zajedno sa partnerima ulaže napore kako bi pružila podršku Ukrajini u suprotstavljanju “ruskoj agresiji”. Blinken je saopštio da SAD podržavaju Kijev i mole Rusiju da “prekine agresiju” prema Ukrajini.

Kako je rekao američki državni sekretar, “vidimo najveću koncentraciju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom od 2014. godine”.

Blinken boravi u Kijevu kako bi se sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da svi znaju da Rusija nema nameru bilo koga da napada, a da je “ruska pretnja” – izmišljotina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here