T. M.
Ponosni: Đake oduševilo "Miroslavljevo jevanđelje"

Učenici svih grupa Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen, u maju su imali časove posvećene srpskom kulturnom nasleđu. Da bi im se dočaralo prošlo vreme organizovane su virtuelne posete muzejima u Beogradu, a kustosi muzeja su održavali onlajn prezentacije. Sve je bilo tako organizovano da su učenici i njihove nastavnice na trenutak mogli da zamisle kako šetaju nekim od muzeja i posmatraju divne i vredne eksponate.

Predavanja su bila vrlo zanimljiva i inspirativna učenicima, pa su mnogi diskutovali sa kustosima i pokazali šta znaju, ali su i tražili odgovore na dodatna pitanja.

Pečati, ikone, minđuše

Dena Babajić, kustos Narodnog muzeja u Beogradu, provela je učenike starijih razreda kroz izložene eksponate koji svedoče o Nemanjićkoj lozi, nastanku srpske države i životu njenih osnivača. Videli su kako je izgledao stari nakit i bogato ukrašene kraljevske krune.

Iz muzeja se posredstvom platforme Zum na čas nastavnice Sonje Zrnić uključio kustos i starijim đacima od petog do osmog razreda pokazao i objasnio eksponate dinastije Nemanjića. Učenicima su posebnu pažnju privukli pečat velikog župana Stefana Nemanje, prsten kraljevića Radoslava, ikone, minđuše kraljice Simonide i tanjir tj. čaša cara Dušana.

Bogdan Dimitrijević, učenik 5. razreda iz Bad Filbela, kaže da mu se sve mnogo dopalo.

– Kustosi su se baš potrudili da bismo imali osećaj kao da smo stvarno u muzeju. Pričali su nam o manastirima, zadužbinama Nemanjića, kako su izgledale krune srpskih kraljeva. Videli smo izuzetno vredne eksponate. Učili smo o važnim događajima iz srpske istorije – nabraja Bogdan.

Nova saznanja o Vuku Karadžiću

Tragovi prošlosti

Mlađi učenici su uz prezentaciju i objašnjenja razgledali muzejsku zbirku srednjovekovne Srbije, predmete srpskih kraljeva i kraljica. Na početku su saznali šta je muzej i šta su muzejski eksponati, zašto je važno da se sačuvaju tragovi prošlosti. Veliko interesovanje su izazvali kameni prozori koji su stajali na otvorima crkava i dvoraca. Učenici su sa oduševljenjem prihvatili domaći zadatak da nacrtaju jednu takvu rozetu na građevini iz mašte.

Učenike mlađih razreda nastavnice Tatjane Milanović kroz Muzej Vuka i Dositeja u Beogradu je proveo Miodrag Tomić, kustos muzeja. Videli su portrete Vuka Karadžića, njegove žene Ane i ćerke Mine, predmete koji su pripadali Vuku, njegovu štulu, pero i fes. Razgovaralo se o značaju “Srpskog rječnika”, ali i gusala za srpsku kulturu. Mališani su saznali i da je Vuk imao gusle na kojima je sam svirao i kazivao narodne pesme.

Bilo je interesantno: Tijana Opačić

Hoćemo još ovakvih časova

Tijana Opačić, učenica 1. razreda Obertshauzena, kaže da joj je bilo vrlo zanimljivo kada su se na času uključili u Narodni muzej u Beogradu i gledali predmete koje su nekada koristili kraljice i kraljevi iz Srbije.

– Posebno me je zainteresovalo kako su se pre odevali, da im je nakit od ručnog rada i od teškog materijala. Zato je kraljica Simonida morala da nosi držač za minđuše. Nije bilo moguće drugačije nositi minđuše. Takođe mi je bilo interesantno koliko je stara knjiga “Miroslavljevo jevanđelje”, to je prva knjiga napisana na ćirilici. Muzej izlaže knjigu samo 10 dana godišnje da bi je sačuvali. Videla sam i čašu cara Dušana koja liči na tanjir. Volela bih još ovakvih časova na nastavi srpskog jezika.

Mnogo naučila: Atina Zečević

Zavirili u svet basni

Nastavnica Bojana Rakonjac je svoje grupe povela u posetu muzeju uz pomoć kustosa Ivane Janković. Deca su upoznala Dositeja Obradovića i zavirila u svet basni. Otkrili su zajedno zašto ne treba poželeti tuđe i šta je to kiselo grožđe. Na kraju časa dobili su i domaći zadatak koji su sa zadovoljstvom uradili, tako da će se i njihovi crteži naći na izložbi dečjih radova u Narodnom muzeju.

Atina Zečević, učenica 1. razreda, iz Frankfurta, uz osmeh kaže da je to bilo divno iskustvo.

– Mnogo toga sam naučila. Pričali smo i o mojim omiljenim basnama. Jedva čekam da posetim uživo neki od muzeja.