Onlajn učenje srpskog jezika

0

Dijasporci uče: Sa časa u jednoj od naših škola
 

Za honorarne nastavnike Lužanin je rekla da će nastaviti da realizuju dopunsku nastavu u dosadašnjem kapacitetu u skladu s potrebama i interesovanjem dece.

Akcioni planovi

Trenutno se prave akcioni planovi. Svakako da će jedan deo biti posvećen i razvoju obrazovanja dece naših građana koji žive u dijaspori. Trenutno su to deca uzrasta od šest do 15 godina i nameće se pitanje da li je to dovoljno, pa bi trebalo mnogima omogućiti dodatno obrazovanje. Živimo u 21. veku, deca i mladi su elektronski pismeni, pa bi i u dopunskoj nastavi trebalo da uvedemo dodatni deo i elektronske nastave, pa će to svakako biti jedan od predloga da se, pored žive reči nastavnika, uvede i dodatni deo u dopunskoj nastavi, onlajn učenje. U dogovoru sa Filološkim ili Filozofskim fakultetom treba tražiti da razviju platformu i da uče srpski jezik, našu kulturu, istoriju. To ne znači ukidanje žive reči nastavnika, nego da deca umesto sadašnjih tri časa koji imaju jednom nedeljno, imaju mogućnost i elektronskim putem i više uče srpski jezik.
 

Obučiti nastavnike: Dr. Zorana Lužanin
 
 

Obučili bi se i nastavnici da stimulišu decu i na ovaj vid učenja, a to bi se odnosilo na uzrast dece, od 10 godina pa naviše, a ovakav vid učenja koristio bi i deci u onim državama, koja nisu obuhvaćena dopunskom nastavom.

– Imajući u vidu da postoje brojni zahtevi za otvaranjem novih grupa u evropskim, ali i vanevropskim državama, Ministarstvo razmatra svaki prispeli zahtev, te će u skladu s finansijskim mogućnostima organizovati nove, najčešće honorarne nastavnike da izvode nastavu – objašnjava dr Zorana Lužanin i dodaje:

 

– Pravilnikom o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu (Službeni glasnik RS broj 30/09) propisani su uslovi za izbor nastavnika, finansiranje njihovog rada, organizaciju nastave i sva druga pitanja vezan za ovaj oblik rada koji organizuje Republika Srbija.

 

Nove dimenzije

– Radimo na tome da dopunska nastava na srpskom jeziku dobije nove dimenzije – poručila je pomoćnica ministra dr Zorana Lužanin i dodala da treba pratiti sadašnje funkcionisanje dopunske nastave, od kvaliteta i do toga šta njome dobijamo. Ministarstvo prosvete pravi informacioni sistem, koji imaju sve razvijene zemlje zapada.

 

Upoznata sam trenutnom situacijom rada dopunske nastave u pokrajini Hesenu u Nemačkoj, razgovori su u toku i Ministarstvo u ovom momentu traži rešenje za pomenutu nastavu, koordinator za dopunsku nastavu Aleksandra Radović je u kontaktu sa predsednicom Udruženja Srba u Frankfurtu i nadam se da ćemo naći rešenje kaže Lužanin.

 

Roditelji bez obaveze plaćanja

Na pitanje da li će biti ponovo uvedena školarina, odnosno da deo finansija snose i roditelji, zbog poznate finansijske situacije u Srbiji i preporuci da se mora štedeti na svakom koraku dr Lužanin je odgovorila:

– Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (Službeni glasnik RS br. 72/09,52/11 i 53/13) i Pravilnik o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu ne propisuje obavezu roditelja da finansiranju ovaj vid nastave. Ministarstvo nije razmatralo mogućnost uvođenja plaćanja ovog vida nastave od strane roditelja.

 

Rad na uvid roditeljima

– Cilj nam je da imamo potrebne informacije da ministarstvo može direktno da kontaktira i roditelje i decu jer se bojim da se nekada u komunikaciju ne razumemo. Oni treba da znaju šta mi radimo, a mi da imamo uvid koji su efekti dopunske nastave – rekla je dr Lužanin.

– Razvoj obrazovanja u zemlji i izvan nje će se zasnivati na strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, to je dokument koji je usvojen i koji je za nas "biblija". Sve aktivnosti koje će Ministarstvo sprovoditi biće u skladu s onim što je napisano u strategiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here