pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međunarodna koalicija, na čelu sa SAD, izaziva opasne situacije na sirijskom nebu, avioni američke koalicije krše Protokole dekonflikcije i narušavaju sirijski vazdušni prostor. Ruska vojska upozorava da SAD dezinformišu svetsku zajednicu o ilegalnim letovima svojih bespilotnih letelica iznad Sirije, optužujući rusku stranu za opasna približavanja.

Osim toga, SAD povećavaju svoje vojno prisustvo u Siriji. Prema sirijskim izvorima, broj američkih vojnika u Siriji se od 15. jula povećao sa 500 na 1.500, a SAD su prebacile dodatnu vojnu opremu i logistiku iz Iraka u svoje baze u Siriji.

Ruska stručna javnost smatra da je gomilanje američkih snaga izazvano željom da se izvrši pritisak na Moskvu.

„Činjenica je da je situacija u Siriji teška, pošto vojna aktivnost Amerikanaca raste. S obzirom da ukrajinska kriza i dalje traje, predsednik Bajden je, po svemu sudeći, odlučio da stvori težak front za Rusiju i odvuče ruske snage iz Ukrajine. Američki dronovi i američki lovci se ne pojavljuju samo na nebu iznad Sirije, već ulaze i u zonu zabranjenog leta “, kaže ruski ekspert Vladimir Sotnjikov.

Ekspert je siguran da do eskalacije neće doći, pošto je „Amerikancima apsolutno jasno da Rusija ima ozbiljne vojne snage u Siriji i podršku arapskih zemalja“.

Sotnjikov napominje da SAD nisu zadovoljne činjenicom što je Siriji vraćeno članstvo u Arapskoj ligi posle više od decenije suspenzije. Povratak Sirije u Ligu predstavlja pobedu Damaska i odražava važnu promenu u tome kako regionalni akteri vide vladu Bašara el Asada, što je u suprotnosti sa stavom Zapada.

„Amerikanci nisu zadovoljni što je Sirija ponovo primljena u Arpasku ligu i što su arapske zemlje konačno priznale legitimni režim Bašara el Asada, te su spremne sa njim i da sarađuju. Amerikancima se to ne sviđa i mislim da su sve ove provokacije povezane sa njihovom željom da pokažu Rusiji svoju spremnost da odvuku ruske snage iz Ukrajine, stvaranjem teškoća Rusiji u Siriji, a takođe i da pokušaju da izvuku svoje političke dividende kako bi pokazali da još prisutni na Bliskom Istoku“, smatra Sotnjikov.
Samo u junu je zabeleženo 315 slučajeva prekršaja vezanih za letove bespilotnih letelica i koalicione avijacije od strane američke koalicije u Siriji, a takav trend je i nastavljen.

Amerikanci otimaju sirijsku naftu

Prema navodima sirijskih medija nedavno je američkim vojnim konvojima, zajedno s oklopnom tehnikom, u Siriju prebačen i veliki broj američkih vojnika. Kako se navodi, deo tih snaga zadužen je za obuku kurdskih boraca iz redova Sirijskih demokratskih snaga, dok je drugi deo odgovoran za zaštitu aerodroma, naftnih i gasnih polja u pokrajini Hasaka i susednoj pokrajini Deir ez-Zor.

Sotnjikov je saglasan sa stavovima svojih kolega koji smatraju da SAD pripremaju „plan B“ u Siriji u slučaju propasti tzv. ukrajinske kontraofanzive i neuspeha u Ukrajini.

„Očigledno je da takav plan postoji. Mislim da Amerikanci sada razmatraju razne planove, jer shvataju da su u Ukrajini u pat poziciji, u ćorsokaku. Već sam rekao da je njihov glavni cilj da iz Ukrajine odvuku ruske snage i da nisu zadovoljni činjenicom da je Sirija ponovo priznata kao legitimna država pod vladom Bašara el Asada… A koliko je taj plan izvodljiv, to zavisi od mnogo faktora. Imajući u vidu da su ruske snage, pre svega vojne, uvučene u ukrajinsku krizu, Amerikanci će nastaviti sa stalnim provokacijama, ali ne mislim da će svoje planove ostvariti, jer arpske zemlje nisu zainteresovane i ne žele eskalaciju i oružani sukob u Siriji, jer bi to uticalo na Arape i mogućnost da nastave svoj ekonomski rast“, kaže Sotnjikov.

Za razliku od ruskih snaga koje su u Siriju ušle na poziv legitimne Vlade u Damasku kako bi pomogle u regulisanju situacije, američke vojne snage se u toj zemlji nalaze nezakonito, gde bukvalno pljačkaju zemlju i ilegalno izvoze naftu.

Prema navodima sirijske državne agencije SANA, američka vojska nedavno je nezakonito izvezla novu turu od 45 cisterni nafte iz Sirije u svoje baze u Iraku, a ranije su sirijske vlasti saopštile da je šteta u naftnom i gasnom sektoru zemlje od 2011. do 2022. godine iznosila 107 milijardi dolara.

Američke snage kontrolišu teritorije na severu i severo-istoku Sirije u provincijama Dejr-ez-Zor, El-Haseke i Raka gde se nalaze najveća nalazišta nafte i gasa. Od 2015. američka komanda je uspostavila devet vojnih baza u toj oblasti.

Jedan od glavnih ciljeva SAD u Siriji je otimanje energenata i resursa.

„Zainteresovani su za sirijske prirodne resurse, ali mislim da postoji mogućnost i da Amerikanci prebacuju snage u Siriju da bi stvorili opciju za dalje prebacivanje trupa iz Sirije. Hoću da kažem da Amerikanci deluju po već razrađenom scenariju u trenutku kada se dešava strateško opkoljavanje Rusije… Ne isključuje se ni to da bi u nekom trenutku Amerikanci mogli, u najgorem slučaju, mogli da pokušaju da tim trupama ugroze ruske interese u Siriji“, zaključio je Sotnjikov.

Američka okupacija Sirije

Damask smatra američko vojno prisustvo na teritoriji Sirije okupacijom. Optužujući Vašington za agresiju i zločine nad sirijskim narodom, sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mikdad pozvao je Sjedinjene Države da povuku svoje snage sa teritorije njegove zemlje „pre nego što budu prisiljene na to“.

Šef diplomatije je istakao da je vojno prisustvo SAD u republici nezakonito, jer „Sirija to nije tražila“ i usmereno je na podršku terorističkih grupa, slabljenje sirijske države i „sprečavanje postizanja bilo kakvog rešenja sirijskog problema“.

Konkretno, prema njegovim rečima, Sjedinjene Države održavaju svoje prisustvo u regionu Al-Tanf na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana kako bi ometale razvoj saradnje između ovih zemalja i pretvorile region u uporište terorista. Pored toga, ministar je rekao da ne vidi razliku između delovanja terorističke grupe Islamska država ( zabranjene u Rusiji), Izraela, SAD i niza zapadnih zemalja u odnosu na Siriju, jer su svi umešani u činjenje zločina nad sirijskim narodom.

Dodao je i da Damask takođe zahteva povlačenje sa sirijske teritorije snaga međunarodne antiterorističke koalicije, predvođene Vašingtonom, budući da ta koalicija „služi isključivo ciljevima Izraela i Sjedinjenih Država“.

2 COMMENTS

  1. Ovo takodjer pise u tekstu: “Pored toga, ministar je rekao da ne vidi razliku između delovanja terorističke grupe Islamska država ( zabranjene u Rusiji), Izraela, SAD i niza zapadnih zemalja u odnosu na Siriju, jer su svi umešani u činjenje zločina nad sirijskim narodom.”

    Nesto ste mi selektivni pri citanju teksta:) Mrznja i glupost idu cesto zajedno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here