EPA/Stephanie Lecocq

Jubilarni primerak je Opel Grandland GSe.

Godina 2022. svečana je u nemačkom proizvođaču sa sedištem u Riselshajmu. Opel već slavi svoju 160. godišnjicu, zajedno sa 30. rođendanom pogona u Ajzenahu.

Osim toga, jedan od najpopularnijih automobila ovog brenda slavi 40. godišnjicu proizvodnje: Corsa, koja je prodata u milionima primeraka.

Sada Opel obeležava još jedno značajno dostignuće u svojoj istoriji: brend sa znakom munje napravio je 75 miliona automobila. Jubilarni primerak je jedan od Opelovih elektrifikovanih modela, hibridni Grandland GSe koji je sišao sa proizvodne trake upravo pomenutog pogona u Ajzenahu.

Sve do 75-milionitog vozila, Opel je predstavio mnoge popularne i legendarne modele tokom više od 120 godina proizvodnje automobila.

Modelima kao što su “Doktorwagen” sa 4/8 KS iz 1909. ili “Laubfrosch” sa 4/12 KS, Opel je do tada prestižno vozilo za dobrostojeće kupce pretvorio u automobile za mnogo širu publiku već u ranoj fazi auto-industrije.

Godine 1940. proizveden je milioniti Opel, Kapitän sa samonosećom karoserijom i nezavisnim prednjim oslanjanjem – dizajnom koji, zahvaljujući svojoj maloj masi istovremeno omogućava poboljšano ponašanje u vožnji i nisku potrošnju goriva.

Dvomilioniti automobil sa munjom usledio je 1956. godine – također Kapitän.

Inače, Opel je prvi nemački proizvođač koji je u to vreme postigao tako veliki obim proizvodnje.

U narednim godinama milioni vozila slede sve brže i brže. Povećanje brzine proizvodnje nije samo izraz motorizacije koja sve brže napreduje – demokratizacije mobilnosti – već i rezultat činjenice da je proizvodnja postala modernija i efikasnija.

Samo 15 godina posle, 1971, 10-milioniti Opel sišao je sa proizvodne trake u pogonu u Riselshajmu: Rekord C karavan.

Godine 1983. srebrno-sivi Senator CD bio je 20-milioniti Opel, a u istoj decenije napravljen je i 25-milioniti automobil ovog brenda – Omega A karavan – proizveden takođe u glavnom Opelovu pogonu.

Omega A bio je top model branda od sredine osamdesetih do ranih dvehiljaditih, a mala Corsa i Kadettov naslednik Astra takođe su postali uspešni automobili kompakt klase koji su se prodali u više od milion primeraka.

Nakon ujedinjenja Nemačke, oko 4,13 miliona primeraka Astre F izašlo je iz fabrika kompanije između 1991. i 1997. To je čini pojedinačno najprodavanijim Opelovim modelom do danas.

Čast 50-milionitog Opelovog automobila ponovno je pripao Omegi. Proizvodno postrojenje napušta u decembru 1999. kao srebrna limuzina tada sveobuhvatno unapređene B generacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here