Opera je bila osvetljena posle kraljičine smrti

Pristalice monarhije u Australiji ogorčene su zbog odluke Vlade Novog Južnog Velsa da u večeri krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg ne osvetle jedra Sidnejske Opere, kao što se to obično čini povodom značajnih događaja i važnih povoda.

Premijer ove australijske države Kris Mins obrazložio je odluku visokim troškovima osvetljavanja Opere.

Prema njegovim rečima, svaki put kada se neka slika projektuje na krovovima čuvenog zdanja, iz budžeta Novog Južnog Velsa se izdvoji između 80.000 i 100.000 dolara. Mins je rekao da su se jedra osvetljavala suviše često i da u ovom trenutku ne želi da se novac troši u te svrhe.

– Naravno da poštujem novog kralja, ali isto tako vodim računa gde i kada trošimo novac poreskih obveznika – izjavio je Mins za 2GB radio.

Premijer Novog Južnog Velsa je istakao da će se od sada pažljivo birati kada će Opera biti osvetljena.

– Želim da to sačuvamo za Australiju i Australijance, za trenutke žrtvovanja i junaštva za našu zemlju, ili prilikom održavanja važnih međunarodnih događaja u Sidneju – istakao je Mins.

Za vreme prethodne Vlade Novog Južnog Velsa, tokom cele 2022. godine, jedra su osvetljavana preko 70 puta, uključujući veče posle smrti kraljice Elizabete, podršku Ukrajini, pa čak i reklamu za konjske trke, što je izazvalo veoma negativno reagovanje javnosti.

Sada su ogorčeni članovi Lige monarhista Australije…

„Da nas je premijer kontaktirao, naši članovi bi rado doprineli pokrivanju troškova zarad ovako važnog događaja. Od sada, ako se novac poreskih obveznika iskoristi za bilo koje osvetljavanje Opere, to će biti dokaz da je Mins odluku doneo ne zbog troškova, već zbog toga što je simpatizer republikanaca u Australiji“, piše u saopštenju Lige monarhista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here