Opet lov na Srbe

Tanjug
Goran Petronijević

Miloš Ković, Bratislav Dikić i Goran Petronijević nisu jedini koji su se našli na svojevrsnoj sarajevskoj crnoj listi državljana Srbije kojima je zabranjen ulazak u BiH i u narednim danima sa istim problemom sasvim sigurno će se suočiti još nekoliko osoba čije reči i delovanje smetaju bošnjačkim obaveštajnim i paraobaveštajnim strukturama.

Tvrdi ovo za “Vesti” sagovornik blizak Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji koja jedina ima ovlaštenje da nekoga proglašava pretnjom po nacionalnu bezbednost i zabranjuje ulazak u zemlju. Ovakva saznanja u izjavi za “Vesti” delimično potvrđuje i ugledni advokat Goran Petronijević koji komentarišući zabranu ulaska u BiH kaže da je u pitanju orkestrirana akcija “podizanja gvozdene zavese na Drini”, koja za cilj ima nova zastrašivanje Srba, ali i potizanje tenzija na Balkanu.

– Profesor Miloš Ković, general Bratislav Dikić i ja smo na početku spiska “nepodobnih Srba” jer sam uveren da nije reč o pojedinačnim slučajevima zabrane ulaska, već orkestriranoj akciji sa jasnim ciljem da se “potpali nova vatra” na prostoru Balkana – tvrdi Petronijević, koji je bio i pravni savetnik Radovana Karadžića u Hagu.

On dodaje da prema podacima do kojih je došao, zabranu ulaska u BiH samo formalno donela je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH.

– Iza svega stoje specijalci iz Velike Britanije koji su odnedavno u Bosni da bi navodno pomogli mirovne snage, a zapravo je reč o timovima za specijalne operacije sa borbu protiv ruske propagande i ruskog uticaja. Srbi su označeni kao pretnja i destabilizujući faktor samo zato što se protive ulasku u NATO i Rusiji nisu uveli sankcije. Plašim se da je ovo samo deo šire kampanje u kojoj će se Balkan iskoristiti za nove geopolitičke ciljeve Zapada – smatra Petronijević.

Interesantno je da su svi koji su tokom prethodnih 15-ak dana saznali da im je zabranjen ulazak u BiH u toj zemlji poslednji put boravili u januaru. To, tvrde naši izvori, znači da je u februaru, a najverovatnije posle početka vojne akcije Rusije u Ukrajini, usledilo sastavljanje nove liste nepodobnih. Jedini kriterijum kojim su se u Sarajevu vodili jeste da osoba koja je završila na “crnoj listi”, svaka u svojoj branši, zastupa srpske nacionalne interese.

Politički obračun

Milan Blagojević, profesor Ustavnog sud u Banjaluci upozorava da prema aktuelnim zakonima u BiH, Obaveštajno-bezbednosna agencija nema nikakvu obavezu da obrazloži zbog čega je nekom strancu zabranila ulazak u zemlju.

– Dovoljno je da OBA u rešenju svoje odluke navede da je taj stranac opasan po bezbednost BiH i po važećem zakonu ne mora ništa da objašnjava, pa ta osoba nema nikakvih izgleda da dobije spor na sudu, po tužbi u upravnom sporu. Zbog takvog zakona, OBA je odlično sredstvo za politički obračun kakvom sada svedočimo u slučajevima advokata Petronijevića, profesora Kovića i u drugim slučajevima kojih će biti – naglašava profesor Blagojević.

On dodaje da je jedino rešenje u promeni zakona.

– Potrebno je ukinuti ovakve, diskrecione odredbe i propisati obavezu OBA da iznese obrazloženje i dokaze zbog čega je neki stranac pretnja po bezbednost zemlje. Jedino na takav način će s jedne strane biti omogućena istinska pravna sigurnost i vladavina prava u ovom području, a s druge, onemogućiti političke zloupotrebe od strane vlasti – zaključuje prof. dr Milan Blagojević.

Na meti i Rusi

OBA je prethodnih godina zabranila ulazak u BiH i četvorici državljana – Rusije. Prvo je na listu dospeo biznismen Konstantin Malofejev koji se od ranije nalazi na raznim listama kako EU, tako i SAD. Potom je ulazak u BiH zabranjen i vođi motociklističke organizacije “Noćni vukovi” iz Rusije Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg, a najviše pažnje u javnosti privukla zabrana ulaska u BiH književniku Zaharu Prilepinu u avgustu 2018. godine. Godinu dana kasnije usledila je zabrana Vladislavu Filipovu, ruskom diplomati koji je trebalo da bude imenovan za vojnog atašea u ambasadi u Sarajevu.