Tanjug

Kosovski istoričar Jusuf Budžovi kaže da je 28. novembar – Dan albanske zastave, istorijski važan događaj za sve Albance, bez obzira na to gde žive.

Veličanjem Dana albanske zastave na Kosovu, prema rečima Budžovija, ne umanjuje se značaj kosovskih državnih obeležja i praznika. On navodi da je “najvažniji datum za Kosovo 17. februar, Dan državnosti Kosova”.

– Za Albance 28. novembar predstavlja jedan istorijski događaj, jer se taj datum vezuje za proglašenje države Albanije kao nezavisne i to je više nego istorija. Za Kosovo je takođe veoma značajno, jer kada je proglašena nezavisnost Albanije i Kosovo je bilo sastavni deo tog proglašenja, bez obzira što je Londonska konferencija odlučila drugačije – kaže Budžovi.

Po njegovim rečima, sada je druga realnost.

– Sada imamo dve države i po mom mišljenju obeležavanje 28. novembra više ima značaja vezanog za nacionalni identitet. Za Kosovo je 17. februar Dan državnosti Kosova, to treba razlikovati – rekao je Budžovi.

Dan albanske zastave, 28. novembar, proslavljaju Albanci širom sveta u znak sećanja na 1912. godinu, kada je u Vljori podignuta albanska zastava i potpisana deklaracija o nezavisnosti.

Budžovi ističe da su od tada svi koji govore albanskim jezikom širom sveta, pa tako i Albanci sa Kosova, naročito ponosni na crveno-crnu zastavu.

– Albanska zastava je nacionalna zastava, time se nadovezuje jedan istorijski značaj. Kosovska zastava je zastava države Kosova, premda postoje ljudi koji to neće da razlikuju, ali realno država Kosovo ima svoju zastavu i kalendar praznika koje obeležava – navodi Budžovi.

U susret obeležavanju Dana albanske zastave, širom Kosova se vijore crveno-crne zastave sa dvoglavim orlom.

Proslavi se nadovezuje i rođendan jednog od komandanata OVK Adema Jašarija.

Sledeći praksu svojih prethodnika, aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako se ovaj datum ne nalazi u zavaničnom kalendaru praznika na Kosovu. S obzirom da je Dan zastave Albanije 28. novembar pao u nedelju, neradni dan na Kosovu se odlaže za ponedeljak 29. novembar.

2 COMMENTS

  1. Боље речено Албанија је била саставни део средњевековне Србије, лажна држава, лажни историчар.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here