R. Patković
KAO NEKAD: U kolu se našlo više stotina zemljaka

Već više od dve decenije, porta hrama Sv. apostola i evangeliste Luke u Dortmundu je mesto najmasovnijeg okupljanja srpske dijaspore u Evropi.

Tako je bilo i minulog vikenda. Sve je bilo isto samo je ove godine nije održan “Kočićev zbor” kao ranije, već su se zemljaci okupili na 24. Crkveno-narodnom zboru. Zbor predstavlja težnju uprave Crkvene opštine u Dortmundu da se sačuva tradicionalno narodno saborovanje koje je svakog juna više od dve decenije u porti crkve, organizovalo krajiško udruženje “Petar Kočić” i sabiralo naš narod iz Nemačke i okolnih zemalja. Zbog prepreka izazvanih pandemijom korone dve godine nije bilo uslova za održavanje ove manifestacije. Članovi udruženja “Petar Kočić” nisu bili u mogućnosti da u punom kapacitetu organizuju ovogodišnji zbor, pa su rukovodstvu Crkvene opštine prepustili ulogu organizatora, a naziv saborovanja iz je dogovoren jednoglasno.

IGROM STIGLI U ŠUMADIJU: Najmlađi folklorašI KUD Srbija

Crkveno-narodni zbor počeo je liturgijom u hramu Svetog apostola Luke kojom je načalstvovao gost iz Podgorice, otac Gojko Perović uz sasluženje protojereja Dušana Bigovića i protojereja Danila Dangubića, paroha dortmundskog. Posle božanstvene liturgije usledilo je narodno veselje i druženje u porti hrama.

Muzički virtuozi Saše Ilića Zlatiborca i Slaviše Koraća su lepim kolom dali su znak da je korona prošlost. Kao i ranijih godina došli su naši ljudi iz Nemačke, ali i obližnje Holandije, naročito oni koji nisu propuštali tradicionalni skup pre korone. Iako je kiša više puta počinjala da pada, pa prestajala smenjivali su se na uređenom travnjaku igra i pesma, a prava poslastica bile su “Igre iz Šumadije” u izvođenju najmlađih folkloraša KUD Srbija iz Dortmunda. Igrali su mališani koje vodi Ivana Pošarac, kao veliki, a da je to tako potvrdili su burni aplauzi kojima su nagrađeni. Sa više štandova uzdizao se dim do neba, a neko se našalio da pomalo strahuje za komšije Nemce da ih miris srpskog roštilja ne ošamuti. To se nije desilo ali su komšije navraćale da probaju jagnjetinu, prasetinu i ćevape, a neki od njih su ostali do kraja zbora.

Ove godine nije bilo nadvlačenja konopca i nekoliko drugih igara koje su ranije bile obavezne i privlačile pažnju učesnika zbora. Iako su neki pomalo žalili zbog toga opšti utisak svih je da su zadovoljni prilikom da se ponovo vide i druže.

Gordana Aleksić je stigla iz Amsterdama, a ranije je bila redovan učesnik zborovanja u porti, kao i priredbi koje su organizovana srpska udruženja u Dortmundu i okolini.

– Ja sam se danima unapred radovala dolasku na ovaj zbor. Kada mi je drugarica javila da će ponovo biti organizovan, sve obaveze sam stavila u drugi plan. Jedva sam dočekala da vidim društvo ponovo, da zajedno zapevamo, zaigramo i napunimo baterije posle skoro tri godine življenja u izolaciji. Iako je kiša u više navrata počinjala da pada, pa prestajala, nije uticala na dobro raspoloženje mog društva, ali ni na raspoloženje svih prisutnih. Bitno nam je bilo da smo zajedno kao nekada a kiši nismo dali da nam to druženje pokvari. Koliko mi je bilo drago da ponovo vidim staro veselo društvo, već sada se radujem sledećem veselju i zabavi. Hvala i mom najdražem dnevniku, listu “Vesti”, jer uz vašu pomoć, zavičaj nam je uvek bliži.

Dragana Živković Pelc iz Dortmunda je na saborovanje došla sa ćerkom i drugaricom. Kaže da joj se najviše od svega dopao nastup dečice iz KUD Srbija.

– Igrala su tako lepo i sigurno kao da su deo prve postave. Organizatori su nas dočekali sa hlebom i solju. Ko nije hteo čašicu domaće šljivovice mogao je da podigne čašu soka i tako nazdravi za ponovno viđenje posle pune dve godine. Sve je bilo kao na sličnim zborovima u mom Prnjavoru.

Pun hram na predavanju

Vredelo je doći

Branka Ilić i Žaklina Stević na sabor su stigle iz Amsterdama. One kažu da su slučajno saznale za veliki zbor

– Sticajem okolnosti smo saznale za veliki sabor u Dortmundu, informacije su stigle od tetaka, drugarica i ostalih poznanika. Došle smo i nismo se pokajale. Bilo je pesme i igre u izobilju i već sada možemo javno da obećamo da ćemo ponovo doći prilikom prvog ovakvog događaja. Dogodine ćemo na ovaj zbor povesti celo društvo, a njih nije malo i biće nam potreban autobus za put – kažu za “Vesti” Branka i Žaklina.

Branka se malo požalila da u Holandiji nema ovakvih zabava i manifestacija.

– Uživale smo u nastupu “pilića” ansambla Srbija a posebno u pesmama Koraća i muzičkog virtuoza Saše Ilića – Zlatiborca – zaključuje Branka.

LITURGIJA: Sveštenici Bigović, Perović i Dangubić

Nadahnuta pouka

Dan uoči zbora u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu, protojerej-stavrofor Gojko Perovič, paroh i arhijerejski namesnik iz Podgorice, održao je predavanje na temu “Hristovo Vaznesenje i naše spasenje”. Dortmundska parohijska zajednica je tom prilikom imala privilegiju da je nadahnutim slovom pouči, ohrabri i uteši otac Gojko čije se propovedi s pažnjom prate širom naše Crkve.