EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Vojnici samoproglašene Donjecke narodne republike digli su u vazduh ukrajinsko borbeno vozilo BMP-2, nakon što je vojska granatirala predgrađe Donjecka, javila je Donjecka novinska agencija, pozivajući se na upravu Narodne policije DNR.

Prema podacima DNR, ubijen je i jedan ukrajinski vojnik, dok su dvojica ranjena. Zahvaljujući eliminaciji vatrene tačke ukrajinske vojske pripadnici Ministarstva za vanredne situacije su uspeli da stignu do dve kuće koje su se zapalile za vreme granatiranja vojske, naglasili su u upravi Narodne policije.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštilo je da je tokom sinoćnjeg granatiranja zapadnih predgrađa Donjecka bila oštećena škola u selu Trudovska. Među civilima nema povređenih niti ranjenih.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here