Vesti
Izvodjacki ansambl - Svadbeni obicaj iz Vranjskog Polja

Tradicionalnim Božićnim koncertom „Ide Božić, idu blagi dani“, u nedelju 7. januara, Folklorna grupa Oplenac iz Adelajda završila je 54. sezonu.

Članovi ovog uglednog ansambla, koji neguje srpsku tradiciju i kulturu, već godinama priređuju ovaj događaj i, kako kažu, nemaju nameru da odustanu od obeležavanja velikog praznika na takav svečarski način.

Pripremni ansambl – igre Kosovskog Pomoravlja

– Mislim da smo jedina folklorna grupa u Australiji koja ima Božićnu zabavu i proslavljamo zajedno Božić u našoj sali i kao i svake godine bilo je izuzetno lepo. To je samo naš koncert, nismo imali goste, a posle koncerta smo imali muziku i zabavu, baš je bilo fino – priča za Vesti Aleksandar Branković, umetnički direktor Oplenca.

Izvodjacki ansambl – Svadbeni obicaj iz Vranjskog Polja

Kako nam je objasnio Branković, Badnji dan je pripremila crkvena opština hrama Sveti Sava u Adelajdu i tada je bila, takođe, upriličena zabava.

Pripremni ansambl – Ige Kosovskog Pomoravlja

– Folklorna grupa je oduvek imala Božić za sebe. Kada se završi zabava idemo svi na ponoćnu liturgiju za Božić i ostajemo da sredimo salu za sutradan. Ujutro na Božić je jutarnja liturgija, a uveče između sedam i osam sati počinje koncert i nakon toga zabava. Ove godine smo imali zaista izuzetnu posetu do devet uveče je bilo oko 700 ljudi, a nakon toga su stigli mladi tako da su neke procene da je na zabavi bilo oko 1.000 ljudi. Zabava je trajala do 12.30, a nakon toga smo imali „Serbs night“, sa DJ-evima u klubu u gradu – veselo prepričava Branković kako izgleda Božić u Adelajdu i dodaje da je kod njih svake godine tako.

Starija decija grupa (devojcice) – Igre iz Okoline Beograda

Ovo je prema rečima koreografa Oplenca jedna nasleđena tradicija koja ne prestaje i on ne želi da je menja. Samo igrači iz dve porodice nisu nastupili na ovom koncertu, jer smatraju da treba da ostanu kod kuće na veliki praznik, što Oplenac poštuje, dok su svi ostali igrači učestvovali u koncertu.

Mala decija grupa – Igre iz Vojvodine

– Kad je bio kovid, samo smo jedan Božić preskočili i nismo imali koncert, i bilo nam je svima čudno da smo ostali kod kuće, iako ja dolazim iz Srbije gde se Božić slavi samo u okviru porodice. Ali, mi smo ovde svi jedna porodica i za Oplenac to je jedan od najzauzetijih dana u godini – naglašava Branković.

Veterani i zenska pevacka grupa – Igre Sarajevskog polja

Ove godine Oplenac je premijerno za Božić izveo svadbene običaje iz Vranjskog polja, dok su mlađi veterani odigrali po prvi put Igre iz Sarajevskog polja.

Najmanja decija grupa – Decije igre iz Srbije

– Ostalo su bile koreografije koje su igrane tokom protekle 2023. godine, kao što su Kosovsko Pomoravlje, Igre iz okoline Beograda, Vlaške igre, Mačva, dečije igre iz Srbije. Nastupale su i pevačke grupe, muška i ženska. Svaka grupa je imala svoj blok pesama koji je izvodila, a pevali su i za vreme koreografija. Ženska grupa je pevala, dok su mlađi veterani izvodili Sarajevsko polje, jer je bilo zahtevnih pevačkih delova. A, muška grupa je nastupila zajedno s igračima koji su izveli Mačvu. Tako da su bili uključeni i u igrački deo programa – kaže Branković.

Srednja decija grupa – Igre Iz Macve

Seminar za folkloraše u Melburnu

Iako je od 8. januara pa do februara Oplenac na godišnjem odmoru, Aleksandar Branković je iskoristio pauzu i odazvao se na poziv Slobodana Benđe, osnivača Akademije „Benđo“ da održi seminar njegovim polaznicima u Melburnu.

Mladji veterani – Igre Kosova i Metohije

– Seminaru su prisustvovali igrači i pevači, sa idejom da ih edukujemo i animiramo mojim znanjem i mojim statusom koji sam imao kao solista u „Kolu“. Radili smo oblast Zapadne Srbije, korake, pesme, način i stil igranja i nošnje – priča Branković o poseti Melburnu, u ponedeljak, 16. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here