EPA-EFE
Protest u Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je beloruska opozicija formirala koordinacioni savet kako bi „uspavala“ bezbednosne snage i preuzela vlast.

– Novi element je pokušaj uspavljivanja vlasti, a posebno bezbednosnih struktura: “Mi smo mirni, dobri, shvatate, više ne želimo sukob”. To je maska. Ako pogledate iza nje — videćete šta se dešava – rekao je Lukašenko.

Predsednik je istakao da je u zemlji stvoren „neki opozicioni štab“ za predaju vlasti.

– Podmeću nam drugu stranu. I ne traže ništa manje nego da im predamo vlast. Dakle, mi to posmatramo nedvosmisleno: ovo je pokušaj oduzimanja vlasti sa svim posledicama koje mogu da slede – naglasio je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, vlast će preduzimati adekvatne mere u skladu sa ustavom i zakonom kako bi „ohladila neke usijane glave“.

Beloruski predsednik takođe je prokomentarisao neke tačke programa koordinacionog štaba opozicije, kao što je predlog za zatvaranje ruskih vojnih baza smeštenih na teritoriji Belorusije.

– Ne razumem, kako nas ugrožavaju vojne baze? To čak nisu ni vojne jedinice. Tamo radi 90 odsto naših ljudi, prima platu – precizirao je Lukašenko na sastanku Saveta bezbednosti zemlje.

Lukašenko je dodao i da ne namerava „nikome“ da prodaje beloruske kompanije.

– Treća tačka je zabrana prodaje beloruskih infrastrukturnih objekata ruskim kompanijama. Ruskim kompanijama! Postavlja se pitanje – a kojima može da se prodaje? Naravno, zapadnim. Moja pozicija i naša je nedvosmislena: nikome ništa nećemo prodavati. Tako kako je bilo i do sada – naglasio je Lukašenko.

Ranije je Svetlana Tihanovskaja, koja se kandidovala za predsednika Belorusije, a koja se sada nalazi u Litvaniji, inicirala stvaranje koordinacionog saveta radi obezbeđivanja prenosa vlasti, naglasivši da je spremna za dijalog.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

1 COMMENT

  1. “Kordinacioni savet kako bi “uspavala” bezbedonosne snage i preuzela vlast” Mastom je sve moguce, ali u stvarnosti ova “koka” je daleko od tog cilja…….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here