Optužen i Oliver Ivanović

0

Optužnica protiv Olivera Ivanovića
 

Ivanović se tereti da je 1999. godina za vreme sukoba na Kosovu komandovao jednom policijskom jedinicom, odnosno za ratni zločin počinjen aprila 1999. godine, dok se u drugom delu optužnice tereti da je krivac za nekoliko ubistava koji su se dogodili u severnom delu Mitrovice u februaru 2000. godine, kada je nakon građanskih nemira desetak Albanaca izgubilo život.

 

Politički motivi

Podizanjem optužnice protiv lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića stvorili su se uslovi da on na sudu dokaže svoju nevinost, smatra zamenica predsednika Inicijative Ksenija Božović.
– Nadamo se da će sudski proces koji sledi pokazati da je optužnica protiv Ivanovića politički motivisana – izjavila je Božovićeva.

– Oliver Ivanović i ostali Srbi nemaju nikakve veze sa delima koja im se stavljaju na teret – tvrdi njegov advokat Nebojša Vlajić i ističe da je istraga bila skandalozna, bez prava odbrane da u njoj učestvuje.

Miodrag Brkljač, advokat jednog od optuženih, bivšeg komandira policije u Kosovskoj Mitrovici Dragoljuba Delibašića ocenjuje da je optužnica "potpuno besmislena – papir ispunjen masom besmislenih konstrukcija". Delibašić je optužen za dešavanja u Kosovskoj Mitrovici od 3. februara 2000. godine, odnosno, po rečima njegovog advokata, za podstrekivanje teških zločina nad albanskim stanovništvom u severnom delu Kosovske Mitrovice kada se dogodio i incident u mitrovičkom kafiću Belami.

Brkljač je kazao da kada budu dobili sve fajlove ili registratore sa zapisnicima svih lica koja su saslušana u ovom predmetu, da će trebati mnogo vremena i za sudiju i za njih, ali da su potpuno spremni da se uhvate u koštac sa ovim izazovom i da je optimista u pogledu krajnjeg ishoda. Optužnica je podignuta i protiv Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića, a među svedocima u ovom postupku pored više desetina Albanaca nalazi se i određeni broj Srba, navode advokati.

Javi tužilac zatražio je produženje pritvora za svu petoricu Srba, a o tome treba da odluči sudija koji će voditi postupak. Srbija je spremna da pruži sve pravne garancije za odbranu Olivera Ivanovića sa slobode, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Poznat je naš stav o neprihvatljivosti i štetnosti neosnovanog šestomesečnog držanja Ivanovića u pritvoru bez optužnice, kao i o činjenici da su ignorisane dosadašnje garancije Vlade Republike Srbije. Zvanično ćemo insistirati da se sada, po podizanju optužnice, Ivanoviću ukine pritvor i omogući da se brani slobode, a Srbija će odgovorno pružiti garancije da će on u svakom trenutku biti dostupan pravosuđu – precizirao je Đurić.

Analitičar Dušan Janjić ne očekuje da Ivanović bude pušten na slobodu i dodaje da će on verovatno iz pritvora ići pravo na suđenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here