Youtube/tvk3
Milomir Savčić

Sud BiH zabranio je generalu Milomiru Savčiću, predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske da napusti Bosnu, ali i da se ubuduće oglašava u medijima. Ovu meru Sud BiH je doneo u petak, a naredba ovog suda je i da im general do 4. februara preda svoj pasoš.

Optužnica protiv Savčića, nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka GSS VRS podignuta je 31. decembra, a Sud BiH je potvrdio već 13. januara. On je optužen za pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. u Srebrenici.

Savčićev advokat, Miodrag Stojanović kaže za “Vesti” da je začuđen činjenicom da je njegov klijent već drugi predsednik Boračke organizacije RS koji se naprasno optužen za ratne zločine.

– Najpre je optužen njegov prethodnik Pantelija Ćurguz. Optužnica protiv ovog generala je samo jedna u nizu unificiranih, identičnih optužnica koje se odnose na događaje u Srebrenici. Ne mogu da se otmem utisku da iza svega ovoga stoji nastavak haške priče. U odnosu na ranije optužnice sada smo došli u poziciju da su i borbe sa pripadnicima 28. divizije Armije BiH diskriminacija i u funkciji počinjenja ratnog zločina – ističe Stojanović i dodaje da je u ovom slučaju apsurd još veći jer se Savčić tereti za nešto gde ni fizički nije bio.