Pexels
Kikiriki

Sigurno već znate da su orašasti plodovi neverovatno zdravi, te da se povezuju s poboljšanjem zdravlja srca, smanjenja rizika od pojave Alchajmerove bolesti, pa čak i gubitkom neželjenih kilograma.

Stoga su orašasti plodovi ukusna grickalica koju slobodno jedete bez grižnje savesti. Ali, koliko često to radite? Iako su poznati kao zdrava namirnica, orašasti plodovi takođe imaju reputaciju kao hrana koju ne možete prestati da jedete, zbog čega se malo ko od nas drži preporučenih dnevnih količina.

Brzo ćete dobiti na težini

Postoji puno istraživanja koja govore kako vam orašasti plodovi mogu pomoći u gubitku neželjenih kilograma. Međutim, treba obratiti pažnju na sledeću činjenicu – ovi rezultati vrede samo ako ih jedete u umerenim količinama. Prekoračite li preporučene dnevne količine, dogodiće se upravo suprotno i zapravo ćete dobiti na težini.

Dodatni problem je i podatak da će se to dogoditi puno brže nego da ste preterivali s nekom drugom hranom. Naime, orašasti plodovi jako su bogati kalorijama, stoga daju više energije nego ostale namirnice. Na primer, 30-ak grama badema sadrži 163 kalorije, dok ista količina kuvane testenine sadrži svega 37 kalorija.

Mogu se pojaviti problemi s probavom

Ako se ikada osećate naduto nakon konzumacije orašastih plodova, niste jedini. Nadutost je česta “nuspojava” zahvaljujući fitatima i taninima, sastojcima zbog kojih se orašasti plodovi teže vare. Kao da to nije dovoljno loše, preterana konzumacija masti, kojom obiluju orašasti plodovi u kratkom vremenskom periodu može dovesti i do dijareje.

Kako možete sprečiti ove neugodne posledice? Držite se preporučenih dnevnih količina ili se odlučite za opcije koje su lakše svarive.

Postoji rizik od trovanja selenom

Opadanje kose, lomljivi nokti, neprijatan zadah, bol u mišićima i zglobovima – sve su to simptomi trovanja selenom, retkog, ali vrlo ozbiljnog stanja koje se može pojaviti ako konzumirate previše brazilskih oraha.

Brazilski orasi toliko su bogati selenom da stručnjaci preporučuju da ne jedete više od nekoliko oraha dnevno, i to svega nekoliko puta nedeljno, piše “Indiatimes”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here