EPA-EFE
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u susret evropskim izborima u junu, da je spreman da maršira na Brisel i „okupira“ centar EU da bi „odbranio slobodu i suverenitet Mađarske“.

Orban, koji je na vlasti 14 godina, nada se da će njegova stranka Fides profitirati od uspona krajnje desnice širom Evrope. Njegova zemlja se sprema da preuzme rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini godine.

Govoreći na mitingu povodom mađarskog nacionalnog praznika u znak sećanja na Mađarsku revoluciju protiv Habzburške monarhije 1848. godine, Orban je rekao da su evropski izbori šansa da se zauzme za Mađarsku.

„Ako želimo da branimo slobodu i suverenitet Mađarske, nemamo drugog izbora osim da okupiramo Brisel“, rekao je Orban pred oko 1.000 pristalica.

„Marširaćemo do Brisela i sami doneti promene u Evropsku uniju“, rekao je on.

Orban je dugo bio u sukobu sa drugim članicama EU oko brojnih pitanja, uključujući njegovo protivljenje slanju oružja Kijevu i održavanje ekonomskih odnosa sa Moskvom, čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Mađarski premijer optužuje EU da svojim potezima šteti poljoprivrednicima, srednjoj klasi i uništava kompanije, a „povrh toga Evropu vodi u rat”.

„Nećemo prihvatiti da je Brisel napustio Evropljane, štaviše, okrenuo se protiv njih“, rekao je Orban.

Njegova stranka pregovara sa evroskeptičnom grupacijom u Evropskom parlamentu, Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR), nakon što je napustila Evropsku narodnu partiju (EPP).

Partija braće Italije premijerke Đorđe Meloni je deo ECR. Orban je krajem godine rekao da će odluka o tome kojoj će se grupaciji Fides pridružiti u EP biti doneta posle izbora.

1 COMMENT

  1. Pa ti si svakomu svetu veoma jasan. Menjas odluke ko carape. Jeftin si ti Orbane, vrlo jeftin….Za sitnu lovu se prodajes i samo galamis. Cim lova legne – odma dizes ruku ZA ili protiv – kako ti vec narede i plate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here