EPA
Premijer Mađarske Viktor Orban

SAD pokušavaju da uvuku Mađarsku u ukrajinski sukob, ali Budimpešta neće biti deo toga, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

– Iako SAD žele da nas uvuku u rat, mi se nećemo priključiti – rekao je Orban za radio-stanicu “Košut”.

On je istakao da će Mađarska učiniti sve da osigura primirje i mirovne pregovore u Ukrajini, dodavši da je pozicija Budimpešte, otkako je počeo rat u Ukrajini, da tu ne može biti pobednika.

Orban je naveo da Rusija “udara u zid”, jer NATO snabdeva Ukrajinu oružjem i novcem, i da samo od zapadnjaka i Amerikanaca zavisi koliko su spremni da potroše novca na rat.

– Nemoguće je zamisliti da bi iko mogao da porazi zemlju sa takvom nuklearnom snagom koju ima Rusija, koja sigurno neće sedeti mirno i čekati da bude potučena. Neće prihvatiti vojni poraz – dodao je Orban.

On je, takođe, rekao da je interes Mađarske uspešna Ukrajina i da etnički Mađari koji žive u susednoj Ukrajini čine da Mađarska bude još više motivisana za mir.

– Imamo čvrst interes da Ukrajina bude uspešna i da dobro funkcioniše, što takođe povećava vrednost Mađarske. Ukrajina u problemu, opustošena ratom, predstavlja rizik i gubitak života građana u stotinama hiljada takođe utiče na Mađarsku – dodao je on.

Orban je istakao i da je deo Ukrajine “nekada davno bio mađarska zemlja, koja trenutno pripada Ukrajini”, kao i da Mađari tamo žive kao starosedeoci.

– Patnja Ukrajine je takođe patnja etničkih Mađara koji žive tamo – poručio je Orban.

1 COMMENT

  1. Naravno kad nestanu Ukrainci onda treba Madjare ukloniti.lisica da sve lisicice od sebe samo da bih ina prezivjela

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here