EPA/Patrick Seeger
Premijer Mađarske Viktor Orban

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zapretila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske zbog zakona o LGBT zajednici.

Od Mađarske se zahteva da povuče zakon ocenjen kao diskriminatorski prema LGBT zajednici, a koji sutra stupa na snagu u toj zemlji.

– Ako Mađarska ne ispravi takvu situaciju, EK će koristiti ovlašćenja koja su joj dodeljena kao čuvaru dogovora – rekla je Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu.

Predsednica EK ponovo je nazvala “sramotnim” zakon kojim se zabranjuje širenje informacija o homoseksualnosti maloletnicima.

Komisija može da pokrene postupak za kršenje evropskog prava što može dovesti do intervencije Suda pravde EU i do finansijskih sankcija Mađarskoj. Prema diplomatskim izvorima, takav postupak može da bude pokrenut najkasnije do polovine jula.

Komisija je krajem juna uputila pismo madjarskim vlastima u kojem izražava “pravnu zabrinutost” zbog teksta zakona usvojenog 15. juna.

– Da budemo jasni, koristimo ovlašćenja bez obzira na državu članicu koja krši evropski zakon. Od početka mog mandata, pokrenuli smo oko 40 prekršajnih postupaka koji se odnose na zaštitu vladavine prava i drugih evropskih vrednosti… – rekla je predsednica EK.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here