Tanjug

Košarkaši Srbije na pravi način otvorili su Svetsko prvenstvo tako što su savladali Kinu u Manili sa 105:63 u prvoj utakmici u grupi.

Odigrali su sigurno, ubedljivo i ušli su u Mundobasket onako kako smo svi očekivali.

Orlovi su protiv tima koji sa klupe predvodi srpska legenda Aleksandar Đorđević odigrali dobru utakmicu za start šampionata, a jedina negativna stavka je povreda Filipa Petruševa koji se požalio na bol u skočnom zglobu i morao je ranije da izađe sa parketa.

Posle starta utakmice tokom kojeg su Kinezi došli do vođstva 6:0, Srbija je uspela da nametne svoj stil igre. Bitnu ulogu u tom periodu odigrao je Nikola Milutinov, a Srbija sredinom prvog perioda prelazi u vođstvo. U drugoj četvrtini prednost Orlova samo je rasla, Srbija je bila šuterski raspoložena i potencirala je igru u tranziciji, a prednost je na poluvremenu bila 55:34-

Posle 20 minuta najefikasniji u Srbiji bio je Filip Petrušev sa 8 poena. Međutim, košarkaš Filadelfija Seventisiksersa doživeo je povredu skočnog zgloba i u nastavku utakmice ga nije bilo ni na klupi. U Pešićevom timu su po 7 poena u prvom delu meča ubacili Bogdanović i Nikola Jović.

Pitanje pobednika, dakle, bilo je rešeno posle prvih 20 minuta, a rasterećena i raspoložena ekipa Srbije je u trećem periodu došla i do plus 30. Zapaženu rolu u poslednjim minutama te četvrtine imao je Aleksa Avramović, koji je tokom meča davao dodatnu agresivnost igri Pešićevog tima.

Srpski selektor je u poslednjoj deonici šansu ukazao i Boriši Simanuću, a minute je iskoristio i Dušan Ristić koji je u završnici treće i početkom četvrte deonice postigao tri trojke iz isto toliko pokušaja.

Orlovi su se, očekivano, malo opustili u četvrom periodu, što se baš i nije svidelo Pešiću, ali ubedljiva prednost nijednog trenutka nije bila ugrožena. U finišu utakmice razigrao se i Vanja Marinković, što je vrlo bitno pred nastavak takmičenja na Filipinima.

U narednom kolu Srbija će u ponedeljak od 14 časova igrati protiv Portorika, dok će rival Kinezima biti Južni sudan. U prvoj utakmici dana koja je odigrana u B grupi videli smo istinski spektakl, a Portoriko je posle produžetka savladao Južni Sudan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here