Osam decenija nezaborava

0

Sećanje na atentat: Spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću
 

– Ubistvo se desilo u Marseju, tokom zvanične posete Francuskoj. U atentatu su poginuli kralj Aleksandar i francuski ministar vanjskih poslova Luj Bartu, a taj deveti oktobar 1934. godine potresao je Evropu.

 

Stara luka u Marseju
 

Svake godine, a posebno ove, francusko-srpsko udruženje "Kralj Petar Prvi", sa sedištem na jugu Francuske, u Vitrolu, čini sve koliko je u mogućnosti, da se taj dan obeleži među Srbima, ali i u zemlji našeg prijema.

 

Pozivnica za jubilarnu ceremoniju
 

Ove godine, komemoracija će se održati 9. oktobra u 11 sati, a kako bi to, zaista, bilo na visini, obratili smo se Vladi Srbije i dobili podršku – objašnjava predsednica Udruženja Milica Milutinović, dodajući da će, prema najavama, uz prisustvo prestonaslednika kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Katarine i ambasadora Srbije Rajka Ristića, u Marsej stići predstavnici srpske vlade, a predviđena je vojna muzika, intoniranje himne i polaganje venaca.
 

Velimir Ostoja i Milica Milutinović
 
 

Predsednica Milica ima informacije da će se ovom jubilarnom memorijalnom skupu i ceremoniji polaganja cveća na spomenik u Marseju, pridružiti francuski predstavnici, kao i članovi srpskih i francuskih udruženja.

 

– To je naš dug precima koji su "dali život za mir i slobodu", a upravo tako piše na spomeniku. Sa naše strane pozivamo svakog dobronamernog čoveka da nam se pridruži kako bismo udruženi nastavili da negujemo našu istoriju koja ne sme da padne u zaborav – zaključuje predsednica Milica Milutinović.

 

 

Poziv

Srpska udruženja iz Pariza i okoline pozivaju svoje članove i njihove prijatelje, Francuze i druge, da se okupe u što većem broju i zajedno krenu u Marsej. Datum i vreme polaska biće naknadno objavljeni.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here