pixabay.com

Voće je zdrava opcija za hranu i za ljude i za pse. To znači da kućni ljubimci takođe mogu uživati u raznovrsnosti koja dodaje ukus njihovoj ishrani i nudi nutritivne prednosti.

Međutim, važno je ne zameniti uobičajenu hranu psa voćem i paziti na vrstu koja se nudi. To je zato što neki od njih mogu biti štetni za pse. Kako objašnjavaju veterinari, treba izbegavati citruse i one sa laksativnim dejstvom, kao što su avokado i papaja. Pored toga, seme grožđa je toksično za kućne ljubimace, ali i maline jer imaju ksilitol koji šteti kucama.

Pored toga, od suštinskog je značaja da se konsultujete sa veterinarom kako biste bili sigurni da je izbor hrane u skladu sa specifičnim potrebama vašeg ljubimca i da ne izaziva nikakve zdravstvene probleme.

1. Jabuke

Odličan izvor vlakana, jabuke doprinose dobrom zdravlju varenja i obezbeđuju vitamin C. Pre nego što ih ponudite psima, obavezno uklonite semenke i jezgro, jer sadrže male količine cijanida, koji može biti štetan za kućnog ljubimca.

2. Banane

Ovo južno voće ima visok sadržaj kalijuma i malo masti, što ih čini zdravim izborom za pse. Pored toga, daju brzu energiju, nežni su prema stomaku i mogu pomoći pri nadopunjavanju elektrolita.

3. Jagode

Jagode su bogate antioksidansima i vlaknima, što ih čini bezbednim za pse kada se daju u malim komadima. Pored toga, doprinosi zdravlju srca i jačaju imuni sistem.

4. Borovnice

Borovnice, koje su proglašene za najzdraviju hranu na svetu, pune su antioksidanata i vlakana, što doprinosi opštem zdravlju psa. Pored toga, mogu poboljšati kognitivne funkcije i pomoći u prevenciji bolesti.

5. Lubenica

Lubenica hidrira i sadrži vitamine A i C. Pored toga, prisustvo likopena može biti od koristi za zdravlje očiju šteneta. Obavezno uklonite semenke pre nego što ponudite voće životinji.

6. Breskva

Breskva bez koštice i ljuske je bezbedna i ukusna za pse. Pored toga, obezbeđuje vitamine A i C, promovišući zdravlje kože i imunološkog sistema.

7. Kruške

Kruška bez semenki je blag izvor vlakana, doprinosi zdravlju probave i bogata je hranljivim materijama.

8. Mango 

Mango, bez koštica i oljušten, nudi ukus i hranljive materije psima. Oni obezbeđuju vitamin A i vlakna, promovišući zdravu kožu i redovno varenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here