Oskrnavljen spomenik žrtvama holokausta u Poljskoj

0

Vandalizam: Oskrnavljen spomenik žrtvama holokausta
 

Na spomeniku u bivšem logoru Plašov u blizini Krakova crvenim sprejom je ispisano na nemačkom "Jevreji, napolje" (Jude raus) i na lošem engleskom "Hitler je dobar" (Hitler good). Manja memorijalna ploča je oskrnavljena svastikom i natpisom "Jevreji, napolje".

Novinska agencija PAP prenela je izjavu policajke Ane Zbroje koja je rekla da su zvaničnici na licu mesta i da pokušavaju da utvrde kada se vandalizam dogodio.

Vandalizam je otkriven dan pre planiranog memorijalnog marša kojim se obeležava 67. godišnjica likvidacije jevrejskog geta u Krakovu, preneo je AP.

Nacisti su 13. marta 1943. počeli dvodnevnu operaciju tokom koje su ispraznili geto u Krakovu, a 16.000 Jevreja koji su tu živeli prebacili u logore u Plaškovu i Aušvic-Birkenau.

Logor u Plaškovu prikazan je u filmu Stivena Spilberga "Šindelrova lista" iz 1993, koji je nagrađen Oskarom, a koji govori o naporu nemačkog industrijalca Oskara Šindlera da spasi Jevreje koje je zaposlio u svojoj fabrici u Krakovu, navela je američka novinska agencija.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here