EPA/Julien Warnand
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da se Kosovo obavezalo da formira Zajednicu srpskih opština u skupštini ratifikujući sporazum iz 2013. godine, ali i Osnovnim sporazumom iz februara 2023. godine.

Osmani je to rekla komentarišući pismo koje je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom poslala izvestiocu za Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakojani, a u kojem su se obavezali za sprovođenje sporazuma koji podrazumeva formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

– To nije obaveza iz marta 2024. godine, već osnovnog sporazuma iz 2023. godine koji je prihvatila kosovska delegacija –  izjavila je Osmani dodajući da se formiranje ZSO ne traži od Kosova pre prijema u Savet Evrope.

– Moj zahtev je bio da se u pismu uključi deo koji ističe da se svaka obaveza Kosova sprovodi u skladu sa ustavnim zakonom, zakonima Kosova, ustavom i presudama ustavnog suda. To je naš okvir, nikad nećemo izaći iz njega – rekla je Osmani.

Dodala je da očekuje da danas Komitet za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope prihvatiti izveštaj Dore Bakojani, kao i da će Generalna skupština onda preporučiti članstvo.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here