EPA-EFE/Martin Divisek
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica objavila je, dan nakon samita EU – Zapadni Balkan u Tirani, da je Kosovo za korak bliže bezviznom režimu i da je na skupu ohrabrila predstavnike EU da završe taj proces.

Ona je na svom Fejsbuku napisala da je evropska budućnost ambicija Kosova, kao i da će ove godine napraviti korak napred time što će aplicirati za članstvo.

– To je bila ključna poruka Republike Kosovo na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani. Kao zemlja sa najvećim poboljšanjem vladavine prava u Evropi, i sa istorijskim porastom rang liste za borbu protiv korupcije, Kosovo kontinuirano doprinosi miru, bezbednosti i jačanju evropskih vrednosti – napisala je ona.

Sa stavovima Osmani ne slažu se brojni stručnjaci koji smatraju da su se za vreme Kurtijeve vlade povećali korupcija, ali i porodično zapošljavanje i kriminal. Ne slažu se ni građani koji smatraju da su korupcija i kriminal i te kako prisutni i da će nestati sa odlaskom stare generacije političara sa političke scene.

Zamerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Nerešenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.

5 COMMENTS

  1. Naravno
    Samo bez viza pravo u evropu
    Albanci su poznati trgovci opojnim supstancama , odmah svi u EU čeka vas biznis
    Bravo
    Vi albanci ste najpotrebniji EU
    Vrlo stručani
    Za tu vrstu poslova
    Sjajno
    👍🏻

  2. U EU samo vas i čekaju vi ste im neophodni takva elita, takvi stručnjaci po svim pitanjima a sa druge strane oni vas i zaslužuju jer ni oni nisu bolji od vas

  3. Svi Bèze sa Kosova ,i Srbi i Albanci,propala Zemlja nema perspective za nikoga.Ako se vize ukinu nece ostati ni jednoga ,Mladog .

  4. Meni je bezvizni režim ok – ljudi treba da putuju. Samo mi nije jasno šta onda znači jučerašnja vest o pritisku na Crnu Goru i Severnu Makedoniju da se usklade sa viznom politikom EU i uvedu vize građanima tzv Kosova ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here