Printscreen
Vjosa Osmani

Intervencija Natoa 1999. označila je odlučujuću prekretnicu u istoriji Kosova, kazala je Vjosa Osmani na konferenciji “Demokratija, ljudska prava i izgradnja mira”, koju su povodom 25. godišnjice bombardovanja Jugoslavije organizovali Univerzitet “Hasan Priština” i Univerzitet u Arkanzasu. Ona je dodala da prisustvo Natoa i danas igra ključnu ulogu na Kosovu.

Osmani je ocenila da je intervencija Natoa bila odlučujući trenutak u modernoj istoriji i da su posleratne operacije stabilnosti Natoa, zajedno sa SAD, EU i međunarodnom zajednicom, pomogle u stvaranju uslova za napore Kosova da izgradi jake institucije.

– Intervencija Natoa označila je ne samo odlučujuću prekretnicu u istoriji naše zemlje, već i odlučujući istorijski trenutak u savremenoj istoriji čovečanstva. Odgovornost za zaštitu postavila je standard za generacije koje dolaze i do danas ostaje jedna od najuspešnijih intervencija u modernoj istoriji. Tog 24. marta 1999. pravda, sloboda i međunarodna solidarnost trijumfovali su nad brutalnošću nemilosrdnog genocida jednog režima. Tog dana je svet rekao ne, tog dana je demokratski ujedinjeni front dao jasnu i snažnu poruku da neće stajati skrštenih ruku dok su etničko čišćenje i brutalni genocidni rat vodile Miloševićeve snage. Kosovo je izašlo iz pepela rata da postane živahna demokratija, sa težnjom da doprinese međunarodnom miru i bezbednosti kao partner – rekla je ona.

Kazala je da su “mračne sile i danas veoma aktivne”.

– Prisustvo Natoa na Kosovu i dalje igra ključnu ulogu u sposobnosti da se obnovi, razvije i konsoliduje demokratija i služi zaštiti svih naših građana širom etničkog spektra. Dozvolite mi da ponovim ono što sam nedavno pomenula u svojoj izjavi za štampu sa generalnim sekretarom Natoa: Nato je naša sudbina, ova sudbina je zasnovana na našoj želji da podelimo odgovornosti za obezbeđivanje mira i stabilnosti u našem regionu i šire. Odluka Natoa iz 1999. godine bila je podsetnik da mi, kao međunarodna zajednica, kao demokratija, kada se okupimo, odlučni i ujedinjeni, možemo se suočiti sa silama tame i donesemo svetliju budućnost. Ova intervencija nije se odnosila samo na postizanje mira. Radilo se o afirmaciji naših zajedničkih vrednosti, svetosti ljudskog života i prava svih ljudi da žive oslobođeni straha i progona. Ona je istakla neophodnost da kada nekom od nas preti tiranija, to je pretnja za sve. To nas je podsetilo na imperativ da ne delujemo kao odvojene nacije, već kao ujedinjena sila za dobro sveta. Nažalost, mračne sile su i danas veoma aktivne. Svaki dan koji prođe, Srbija se ne stidi da nas podseća na svoje najiskrenije namere – rekla je ona.

1 COMMENT

  1. Ako je za” demokratiju “u jednoj zemlji neophodno prisustvo strane vojske, onda to nije demokratija, to je okupacija…Neko je pomesao pojmove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here