Lična arhiva
MUKA IH PRITISLA: Slađana Kostadinović sa decom

Pre nekoliko godina čitaoci Humanitarnog mosta na ovim stranicama mogli su da pročitaju priču o tužnoj sudbini porodice Kostadinović. Naime bračni par Duško (43) i njegova tri godine mlađa žena Slađana iz banjalučkog naselja Šargovac muku su mučili kako da preguraju teške dane, jer su roditelji sedmoro dece, od kojih su dva sina zbog mišićne distrofije morala na lečenje u inostranstvo.

Ovog proleća ponovo smo pisali o ovoj porodici i njihovim novim životnim nedaćama. Naime, tada im je pretila opasnost da ostanu bez krova nad glavom, a ni do sada nisu rešili taj problem.

– Taman kad smo mislili da će i naša porodica dočekati malo lepše i srećnije dane, zadesila nas je i ova muka. Mi na istoj adresi živimo više od 12 godina, ali kuća u kojoj smo nije u našem vlasništvu i dobili smo je na privremeno korišćenje dok se vlasnik koji živi u Kanadi ne pojavi. Vlasnik je, međutim, došao pre nekoliko meseci i dao nam je rok da napustimo njegovu kuću, jer želi da je sruši i napravi nešto novo. Mi nemamo svoj plac, niti išta drugo kako bismo se mogli preseliti – priča drhtavim glasom Slađana.

Uskoro iseljenje

Rok za iseljenje je dva meseca, a dečaci Dario (13) i Stefan (14) su jako loše, a majka strahuje da će biti još gore.

Slađana priča kako je postala majka još jedne devojčice.

– Pre godinu i po dana rodila sam još jednu ćerku, Mašu, da bi sačuvala matične ćelije zbog dečaka, ako im u nekom trenutku zatrebaju. Da im pomognem bilo kako, dok još mogu. Trenutno imamo četiri đaka koji se u ovom našem naselju školuju, pa bi nam bilo vrlo teško kada bi morali da se preselimo dalje od škole – kazuje Slađana.

Ona bi volela da u istom naselju kupe neku kuću, gde bi imali baštu i gde bi mogla da zasadi nešto voća i povrća. Tako bi mogli lakše da nahrane decu, jer je u prodavnicama sve skupo za ovu siromašnu porodicu.

Kako kaže Slađana, tražila je pomoć od mnogih u nadi da će im neko pomoći da reše stambeno pitanje, ali nikakav odgovor nisu dobili. Čak i da žive kao podstanari i plaćaju kiriju nije rešenje, budući da čim stanodavci čuju koliko Duško i Slađana imaju dece, odmah ih glatko odbiju.

– Gde god smo tražili stan, nisu hteli ni da čuju, jer nije im, eto, po volji da nas prime sa decom. To su naša deca, mi ih kao i svaki roditelj mnogo volimo i boli nas takav stav ljudi. Ali mi tu ne možemo ništa – kroz suze priča ova hrabra žena.

Ipak, dobro je da im je najstarija ćerka našla svoju sreću.

Žive od nadnica

– Naša najstarija ćerka Duška (24) se udala i osnovala sopstvenu porodicu. Mlađa Teodora (18) je završila treći razred gimnazije i odlična je učenica. Mnogo mi pomaže oko Stefana (13) i Darija (12), ali i Sare (9), Anastazije (6) i Maše (1,5) – kazuje Slađana.

Deca su njeno najveće blago i zarad njih spremna je na svaku žrtvu.

– Dala bih sve na svetu da su Stefan i Dario zdravi, ali sudbina je tako htela i mi tu ne možemo više ništa da učinimo. Samo možemo da se nadamo da će medicina napredovati i da će im pomoći da žive što kvalitetnije i bolje – drhtavim glasom priča majka sedmoro dece.

PRETI IM ISELjENjE: Najmlađi Kostadinovići

U ime mališana, ona moli za pomoć sve humane ljude širom sveta.

– Sada nam nad glavom stoji i iseljenje od koga nas hvata strah i panika. Dobri ljudi širom sveta su nam pomagali kad nam je bilo najteže i zahvaljujući njima naša deca nisu gladovala i dobila su bolje uslove za život – iskreno će Slađana.

Međutim, gorka sudbina im ne ide naruku, jer sami neće moći da reše ovaj ogromni problem. Cela porodica živi od nadnica.

– Suprug Duško radi sve i na građevini, i u dnevnici, krči njive i sređuje dvorišta. Težak je to hleb sa sedam kora – tužno kaže ova hrabra žena.

Nada u dobre ljude

– Izborili smo se nekako, uz pomoć divnih ljudi, sa svakakvim nevoljama, a pre svega bedom. Njihovu dobrotu i razumevanje nikada nećemo moći da zaboravimo. Posebno, jer su i našim dečacima omogućili da idu na lečenje u Italiju i iako to nije donelo neke značajnije rezultate, želimo im svu sreću ovog sveta. Nažalost, za mišićnu distrofiju pravi lek još ne postoji. Stefan je to svoje stanje i prihvatio, ali Dario ne prihvata – kaže Slađana.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu Kostadinovićima da reše stambeno pitanje, (u obzir dolazi i ustupanje kuće na korišćenje), mogu stupiti sa njima u kontakt telefonom na broj: +387 66 977 644 i dogovoriti se o načinu slanja i dostave pomoć. Adresa je: Nova ulica 27, Šargovac, Banjaluka. Na usluzi je, kao i uvek, Redakcija “Vesti”.