Koronairus i pandemija koja je proglašena paralisala je čitav svet i ugrozila brojne živote. Takođe, zaustavljen je i sport. Tako u Partizanum pored planova za sledeću sezonu, imaju i dosta „nedovršenog“ posla.

Predsednik crno-belih Ostoja MIjailović govorio je za Sport Klub i istakao da je trenutno situacija izuzetno “opasna”.

– Ovo je, kao i za celokupan svet veliko iznenađenje i za nas, nije situacija koja se nekada dešavala. Nismo znali ni kako da se ponašamo. Često sa prijateljima pričam i većina od njih kaže da očekuje da se jedno jutro probudi i shvati da je sve ovo san. Treba da se što pre osvestimo i da shvatimo da ova situacija može da bude mnogo opasna po našu naciju, svet, sport – pričao je Mijalović.

 

Pre nego što je svet, a sa njim i celokupan sport stao, Partizan je bio u sjajnom raspoloženju. U oba takmičenja – ABA ligi i Evrokupu – obezbedio je prednost domaćeg terena u svim rundama plej-ofa.

– Zbog celokupne situacije smo od najveće euforije u poslednjih nekolio godina, doživeli najveći pad. Ta promena nikome ne prija. Posebno ne igračima koji su iz drugih zemalja. Potrudili smo se da ih obezbedimo, Dušan Kecman je svaki dan razgovarao sa njima i situaciju smo rešili na najbolji način.

 

 

Mijailović se dotakao i spekulacija kako bi sezona mogla da se završi. A koje sa sobom povlače mnoga pitanja.

– Da li će se nastaviti takmičenja, kako će se nastaviti, kako će biti isplaćeni postojeći ugovori igrača u zamrznutoj situaciji… – nizao je Mijailović.

Partizan je ocenio kao „specifično područje”. Jer…

– Imamo Evrokup, u kome se takmiče klubovi iz sedam zemalja. Od toga pet može da trenira, a dva, među kojima smo i mi, ne mogu. Treba sve da se uzme u obzir. Da se odluke ne donose ishitreno. Jedno su ambicije, a drugo realnost.

Želeo je da naglasi:

– Nije pravedno što pojedini klubovi žele da profitiraju iz ove situacije. Siguran sam da će Evroliga i Evrokup, kao i Skupština ABA lige doneti najbolje moguće odluke za neka buduća takmičenja.

I tu se javalja novo pitanje.

– Šta je nastavak takmičenja, a šta je novo takmičenje? Mi možemo da pričamo o nekom roku. Sve je zaustavljeno do 11. aprila, a to je razuman rok… Ali kakva će situacija biti u našoj zemlji i drugim državama. Moramo da budemo ravnopravni, da bismo mogli da se takmičimo. Partizan u ovom trenutku možda najviše gubi. Imamo prednost i u Evrokupu i u ABA ligi i bilo koji oblik takmičenja koji će nas dovesti u podređenu poziciju u odnosu na ostale klubove, nije tema. Zalažem se za to da pustimo da prođe vreme, ono će da pokaže sve.

Zapitao se…

– Da li je regularno da se tamičenje nastavi posle tri meseca? Znate, pauza između dve sezone je mesec i po, dva i zamislite da sad nastavimo neko takmičenje posle tri meseca pauze.

Kako je rekao, mogao bi da govori o tome šta bi Partizanu najviše odgovaralo, ali…

– U ovom trenutku želim da se solidarišem i da poručim ostalima da ne prave sebi prednost kad je nisu stekli na terenu. Pre uvođenja vanrednih mera, prvi sam rekao da treba da se razmišlja o odlaganju takmičenje, ako dođemo u situaciju da se zabrani publika u dvoranama.

Kako je rekao, o svemu je razgovarao i sa strukom…

– Zamislite da neko okupi ekipu posle dva meseca, uvede je u trenažni proces da bude spemna da nastavi neko takmičenje.

Nije to jedini problem.

– Imamo i izazov kakvu će klubovi doneti odluku o plaćanju igrača u zamrznutom periodu. Neki igrači je neće prihvatiti.

Naglasio je da ne govori o tome da Partizanu treba bilo kakva prednost, svestan da će ljudi u ABA i Evrokupu imati na umu da su crno-beli velikim radom i zalaganjem izborili prvo mesto. Potom je nastavio:

– Oštećeni su i naši navijači. Svi su oštećeni, i NBA i Evroliga. Očigledno je da kada nešto kažem, neki imaju strah da se nešto ne završi tako. Naveo sam kao primer 1999. godinu kada je sezona prekinuta zbog bombardovanja. Ali to ne mora da bude model koji ćemo da primenimo. Treba da se donese odluka da klubovi mogu da nastave da se takmiče.

Tu se pojavilo još jedno pitanje koje traži odgovor.

– Šta ćemo ako klubovi zapadnu u finansijsku krizu i ne mogu da servisiraju svoje obaveze – zapitao se Mijailović.

O predlozima da se sezona jednostavno izbriše, Mijailović je rekao:

– Mislim da to nije moguće – rekao je predsednik Partizana gostujući na televiziji Sport klub.

Strah od „resetovanja” klubova

Mijailović je pričao i o mogućnosti da ABA liga u sledećoj sezoni ima dva predstavnika u Evroligi.
– Moguće je, ako Partizan osvoji Evrokup ili bude finalista zavisno od plasmana Valensije, a da neko drugi osvoji ABA ligu. Mi smo spremi da igramo Evroligu, to smo pokazali organizacijom i stabilizacijom kluba. Ali, plašim se da posle ovog nastavka ništa neće biti isto. Plašim se da će se klubovi resetovati. Iskreno, imam preveliki strah koliko će ovo da traje i kako će da izgleda nastavak ili novi početak nečega – zaključio je Mijailović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here