Pixabay

Nakon što su inspektori početkom godine obišli preduzeća u Hrvatskoj i mnogim preduzetnicima napisali kazne zbog dizanja cena, jedna vlasnica prodavnice sa brzom hranom u Slavonskom Brodu ovih dana je i osuđena.

Sud ju je proglasio krivom jer je, kako stoji u presudi, “prilikom pružanja ugostiteljskih usluga koristila nepoštenu odnosno agresivnu poslovnu praksu zabranjenu odredbama čllanova 33, 34, 35, 38. i 39. t.3 Zakona o zaštiti potrošača i neopravdano povećavala maloprodajne cene nakon 31. decembra 2022. godine.”

Inspektori su zabeležili da je u njenom prodajnom objektu sirnica do 31. decembra 2022. koštala 15 kuna, odnosno 1.99 evra, a da je 1. januara povisila cenu sirnice na 16.58 kuna, odnosno 2.20 evra, što je povećanje od 1.58 kuna, odnosno 0.21 evro.

Burek je takođe podigla sa 15 kuna na 2.20 evra, a jogurt je poskupeo za 1.27 kuna, s 4 kune na 5.27, navodi “Index”. U presudi se ne spominju drugi proizvodi, tako da je neizvesno da li su od celog asortimana brze hrane poskupeli samo burek i jogurt ili su rasle cene i drugih proizvoda.

Vlasnica je zbog toga kažnjena sa 666 evra kazne. Sud je naglasio da je kazna blaga i to zato što je 25. 1. 2023. vratila cene ugostiteljskih usluga na one pre uvođenja evra.

1 COMMENT

  1. Drzavna pljacka, ako im je preskupo onda ga ne moraju kupiti. Vrlo lepu Demokraciju ima Hrvatska. Po Hrvatskoj Demokraciji pola Australije bi bilo kaznjeno. Jedina dobra stvar od ovoga je da su u Hrvatskoj mnogo iskreniji nego u Australiji. Kod nas na cemu ne podignu cenu oni smanje kolicinu i prodaju za istu cenu, po pravoj Americkoj Demokraciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here