pixabay.com
Foto: Ilustracija

Podgorički Viši sud usvojio je molbu za uslovni otpust Majkla Gregorija Ferarisa iz Johanesburga, osuđenog zbog stvaranja kriminalne organizacije, pišu Vijesti.

Za taj portal informaciju je potvrdila savetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

– Osuđeni će biti uslovno otpušten sa izdržavanja kazne po pravosnažnosti odluke ovog suda. Protiv ovakve odluke suda može se izjaviti žalba Apelacionom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema prepisa iste – kazala je Muzurović.

Apelacioni sud potvrdio je u decembru 2016. godine prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Feraris osuđen na pet, a Aleksandar Marković iz Podgorice na šest godina zatvora, zbog krivičnog dela – stvaranje kriminalne organizacije.

“Ovim optuženima se stavlja na teret da su pripadali kriminalnoj organizaciji sa još nekoliko NN lica, a koju organizaciju je formiralo NN lice iz Kotora tokom novembra 2014. godine, a sa ciljem vršenja krivičnih dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga… i krivičnog djela teško ubistvo… radi sticanja nezakonite dobiti od poslova međunarodnog krijumčarenja droge – kokaina”, saopštili su tada iz suda.

Objasnili su da je tokom postupka utvrđeno da je kriminalna organizacija imala za cilj i likvidaciju jedne za sada neidentifikovane četvoročlane porodice:

“Pri čemu bi u neposrednoj likvidaciji učestvovala dva lica koja su specijalno obučavana u Americi. Ova dvojica pripadnika kriminalne organizacije – optuženi Feraris i optuženi Marković su dana 25. 5. 2015. godine bili otkriveni prilikom kontrole vozila sa falsifikovanim registarskim tablicama kojim je upravljao optuženi Feraris, a povodom čega je pretresen stan koji je optuženi Feraris u Budvi privremeno koristio u kojem su pronađeni planovi za izvršenje krivičnog dela ubistvo na štetu vlasnika restorana koji je bio planirana ‘meta’ za likvidaciju. Po oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je sasvim određeno i potpuno izneo koje činjenice i iz kojih razloga uzima kao dokazane ili nedokazane, dao ocenu verodostojnosti protivrečnih dokaza, potpuno objasnio iz kojih razloga nije uvažio pojedine predloge stranaka, te pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, pa je zato odbio žalbe branilaca optuženih kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu”, saopšteno je tada iz Apelacionog suda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here