Osuđujem ludačku želju SAD-a da kažnjava Rusiju

0

Fonet/AP
Nov zakonameričkog Kongresa je neprijateljski gest prema Rusiji: Sergej Lavrov i Džon Keri
 

"Taj gest SAD je naravno neprijateljski", rekao je Lavrov u intervjuu za rusku novinsku agenciju Interfaks i osudio "ludačku želju da se kazni Rusija za sve moguće zamislive prestupe".

Ruski šef diplomatije to je izjavio dan posle susreta u Rimu sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem. Napetost između Moskve i Vašingtona ponovo je porasla od kada je u petak američki Kongres jednoglasno usvojio Zakon podrške slobodi Ukrajine.

Taj tekst koji otvara put za nove američke sankcije Rusiji i američku isporuku oružja Ukrajini treba još da potpiše predsednik SAD Barak Obama.

Rusija je u subotu zapretila da će preduzeti uzvratne mere protiv SAD ukoliko se tekst primeni.

Za sada se Bela kuća nije izjasnila da li će predsednik potpisati zakon, ali Obama je nedavno rekao da je uvođenje dodatnih američkih sankcija "kontraproduktivno" ako nije u skladu sa potezima Evropske unije.

Lavrov je takođe ocenio da su, kako je rekao, "nelegalne" sankcije Rusiji "kontraproduktivne" i da one jako pogađaju industrijski sektor u susednoj Ukrajini.

One takođe pogađaju rusku privredu koja će, kako se očekuje, pasti u recesiju 2015, pošto na privredni rast takođe utiče veliki pad vrednosti rublje i pad cene nafte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here