Avio-kompanija Er Srbija tri puta za pet dana, od petka do utorka, morala je da prizemlji avione koji su iz Beograda poleteli ka Moskvi, zbog dojava o bombama, koje su, ispostavilo se, bile lažne. Najnovija prijava stigla je juče oko 13.35 kada je na telefon dežurne službe Policije na Aerodromu “Nikola Tesla” dojavljeno da se u prtljagu jednog putnika koji leti na relaciji Beograd-Moskva nalazi eksplozivna naprava. Avion je po redu letenja trebalo da poleti u 14.30.

Srbija je inače, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, pa tako i jedina čiji avioni mogu da lete ka toj zemlji, nakon što je Moskva odgovorila reciprocitetom Briselu na zabranu korišćenja vazdušnog prostora ruskim avionima.

Dojave o navodnoj bombi u letelici su, prema pisanju beogradskih medija, stigle sa imejl adrese u Ukrajini, a osoba koja ih je slala je navela lično nezadovoljstvo odnosom Srbije prema Rusiji u sadašnjoj situaciji.

Te dojave, smatra Milisav Paić, nekadašnji ambasador, proizvod su nekih stranih obaveštajnih službi, jer nemaju drugog načina da ometu letove od Srbije ka Rusiji. On, dojave vidi u sklopu zapadnih pritisaka na Srbiju.

– To je pokušaj da se Srbija stavi pod kontrolu zapada i uklopi u politiku sankcija. Vidimo zahteve devet poslanika Evropskog parlamenta koji traže da se blokira ulazak Srbije u EU i izjavu Ursule Fon der Lajen, predsednice Evropske komisije, da Beograd mora da uskladi politiku sa Briselom ako želi u EU. Sve to jasno govori da je reč ne samo o pritiscima već i ucenama, ali imajući u vidu da Srbija duži niz godina neće moći u EU i da nije otvorila Poglavlje 31 o spoljnoj politici, nema razloga da radi na svoju štetu – kaže Paić za “Vesti”.

U javnosti se može čuti i da je reč o specijalnom ratu protiv Er Srbije, jer nije prestala sa letovima ka Rusiji.

Smanjenje broja letova ka Moskvi, nije poslovni interes Srbije, ocenio je za naš list Petar Vojinović, urednik portala Tango siks.

– Ne postoji avio-kompanija u Evropi koja bi se dobrovoljno odrekla letova prema Moskvi, pa isto tako razmišlja i Er Srbija – kaže Vojinović.

On napominje i da odluke, u ovom konkretnom slučaju, ne donose avio-kompanije, već države.

– Vlasti EU odlučile su se na takav čin prema Rusiji, a ne nacionalne avio-kompanije država članica EU. Otkazivanje letova, najjednostavnije rečeno, nije u interesu tih kompanija – pojašnjava ovaj stručnjak.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ukazao da se vodi hajka protiv Srbije, u kojoj se kaže da je Beograd udvostručio avione ka Moskvi i da Srbija zarađuje na “ukrajinskoj krvi”.

– Kao da imamo 200 umesto 100 aviona, a ne dva umesto jednog – primetio je predsednik Srbije.

On je, povodom konstatacije da Srbija jedina ima letove ka Rusiji, kazao da niko neće da dira one u NATO koji su delom u Evropi, delom u Aziji, a imaju 30 puta više letova za Moskvu. Dodao je da tu misli na Tursku.

– Što to ne kažu nekim zemljama zaliva koje mole za naftu, a imaju 15 puta više letova nego mi… Imaćemo let dnevno, da ne mogu da nam kažu da zarađujemo i hoćete li da budete zadovoljni? – zapitao je Vučić.

Pet dolazaka i jedan odlazak

Na sajtu Er Srbija stoji obaveštenje da se avio-karte iz Beograda do Moskve mogu kupiti i preko sajta u “svega” nekoliko koraka.

– Pored karata od Beograda do Moskve, nudimo letove do Moskve i iz drugih gradova, uz presedanje u Beogradu – navodi Er Srbija.

Iz Moskve su u srpsku prestonicu stigla četiri aviona i jedan iz Sankt Peterburga, a iz Beograda je ka Moskvi bio planiran samo jedan let. Znatno mali broj letova u odnosu na neke od prethodnih dana, kako objašnjava Petar Vojinović, ne znači da je doneta odluka o smanjenju odlazaka prema Rusiji.

– To ništa ne govori, jer avio-kompanije imaju neke svoje planove i rasporede, a i uklapanja zbog skorog uvođenja letnjeg reda letenja – rekao je ovaj avio-stručnjak.

Bezbedna evakuacija

Pripadnici MUP su 14. marta bezbedno evakuisali putnike i članove posade zbog nove dojave da se u letelici nalazi bomba. Dojava je stigla imejlom, i po proceduri je naložen povratak aviona. MUP je saopštio da je ta dojava lažna i da se radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je poslala imejl. Prethodno je 11. marta takođe avion je bezbedno evakuisan.