Otadžbina finansijski slomljena

Nema više ni u kontejneru: Srpska svakodnevnica
 

Ekonomista Milan Kovačević kaže za "Vesti" da će stanje biti još gore.

– Srbija je već dugo u recesiji. Na žalost, u ekonomiji uvek može biti gore. Životarenje će se nastaviti, a niko ne može da proceni koliko dugo. Brinu izjave premijera Vučića koji kaže da Železara Smederevo mora da opstane po svaku cenu. To znači da će železaru i njoj slične firme na grbači izdržavati siromašni penzioneri i radnici. Zakida se od plata i penzija da bi se udahnuo život onome kome života nema – objašnjava Kovačević.

 

Srbija crna rupa: Saša Đogović

Železara pojela 100 miliona evra

U proteklih devet meseci Železara je pojela oko 100 miliona od solidarnog poreza, a ništa nije pomoglo. Bojim se da će sada pojesti i novac od smanjenja plata i penzija. Nije hrabrost nastaviti spasavati Železaru, hrabrost je preseći i priznati da je to rupa bez dna. Na žalost, smederevski gigant nije jedini, mi na našim leđima nosimo mnogo propalih preduzeća kojima nikakve subvencije ne mogu pomoći, kaže Đogović.

On kritikuje državu što se po visokim kamatama zadužuje i povećava ionako visoke dugove.

– Jedino od Arapa dobijamo "povoljne kredite", kako to ističu naši zvaničnici, a niko nam nije objasnio šta smo mi Arapima dali zauzvrat – kritičan je Kovačević.

Saša Đogović, istraživač Instituta za tržišna istraživanja, kaže da se Srbija pretvara u crnu rupu.

– Srbija je već duže vreme u recesiji, a Vlada okleva sa reformama, mora da se okane demagogije i počne nešto da radi – kaže Đogović.

Ekonomista Vladimir Vučković procenjuje da će ove godine pad bruto domaćeg proizvoda biti oko jedan odsto.

– Ukupna industrijska proizvodnja u avgustu je bila za 13,1 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine. Osetno je smanjena i proizvodnja u prerađivačkoj industriji, i to ne može da se poveže sa majskim poplavama – kaže Vučković.

Na pad izvoza, prema njegovim rečima, znatno je uticalo smanjenje proizvodnje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, koja je u avgustu bila za pet odsto manja nego u istom mesecu lane.

– Mi smo ušli u recesiju. Ako se ne bude poboljšala dinamika privredne aktivnosti, ne može biti ni fiskalne konsolidacije – ocenio je ekonomista Stojan Stamenković.
Kako je precizirao, u Srbiji poslednjih meseci pada industrijska proizvodnja, do pada bi moglo doći i u poljoprivredi, što dovodi do pada izvoza.

Ako pogledamo najnoviji izveštaj MMF o globalnim ekonomskim perspektivama koji je objavljen u Vašingtonu, Srbija nema razloga za optimizam.

Po stopi nezaposlenosti, koja će ove godine dostići 21,6 odsto, Srbija je u društvu sa Grčkom, gde je ta stopa 25,8 odsto i Španijom sa 24,6 procenata.

Analitičari MMF-a prognoziraju da će nezaposlenost u Srbiji blago rasti i u 2015. kada se predviđa stopa od 21,8 odsto.
 

 

Investitori beže, dinar slabi

Dinar je juče oslabio prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 119,40 dinara za jedan evro, uprkos intervenciji Narodne banke Srbije koja je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 20 miliona evra kako bi ublažila pad vrednosti nacionalne valute. Ovo je ujedno najniža vrednost nacionalne valute prema evru od početka godine.
Ekonomisti ocenjuju da domaća valuta slabi zbog nedostatka investicija.

– Investitori beže iz Srbije mnogo više nego što to Vlada želi da obelodani. Krije se koliko je Srbija postala nepoželjna za strana ulaganja – kaže dr Kovačević.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime